1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Projektismertető 2018–2019

A Liget Műhely Alapítvány projektje a Nyitott Társadalom Alapítványok támogatásával, a Látótér Alapítvánnyal együttműködésben zajlik.

Agyunk szinte ugyanazokat a területeket használja, amikor emlékezünk és amikor a jövőnket képzeljük el. Bármilyen problémával találjuk szembe magunkat, az emlékeinkre, tapasztalatainkra, illetve a szüleink, nagyszüleink gyakorlatára alapozzuk a megoldást, és ezek alapján tervezzük meg a jövőnket is.

A hátrányos helyzetű gyerekeknél, és különösen a roma lányoknál azonban ezek a korábbi tapasztalatok és emlékek gyakran az ördögi kört erősítik, például a korai szülést, iskolaelhagyást.

Az agykutatók azonban azt is bebizonyították, hogy ha valaki többször hall másféle megoldásokról, tervekről strukturáltan, interaktív módszerek segítségével, ezek ugyanúgy beépülnek az agyába, mintha saját emlékei lennének. A projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű roma lányok új jövőbeli emlékeket szerezzenek, amelyekre később alapozhatnak.

A projekt egy salgótarjáni és egy tiszafüredi általános iskolában, 8-8 fő 11–14 éves roma lány bevonásával zajlik.