10. foglalkozás: kritikus gondolkodás

  1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Igaz vagy hamis képek (8 perc)

A résztvevők kiscsoportban megbeszélik, hogy a mellékletben látható képek közül melyik valós és melyik retusált, aztán nagy körben megbeszélik. (Mindegyik kép manipulált.)

 

  1. Igaz vagy hamis hírek (2+5+10 = 17 perc)

3.1. Egy osztálytársadtól este üzenetet kapsz, hogy holnap nem kell iskolába menni. Mit teszel? (2 perc)
A foglalkozásvezető ne adjon más instrukciót/információt!

3.2. Kiscsoportos beszéljétek át, hogy ki mit tenne, jussatok egyezségre, írjátok le, mit tennétek! (5 perc)
A foglalkozásvezető ne adjon más instrukciót/információt!

3.3. Két nappal később, reggel, osztályfőnöki óra van. Kiderül, hogy volt előző nap tanítás. Nagy körben beszéljük meg: Ki kap igazolatlan napot? Vajon hogyan lehetne kidumálni magukat? Milyen következtetéseket vonhatunk le? Mit lehetett volna tenni?

Pl.

– szülőktől segítséget kérni

– több forrásból tájékozódni

– iskola honlapját, FB-oldalát megnézni

– reggel telefonon felhívni az iskolát

– tanárt megkérdezni

– a biztonság kedvvért odamenni (10 perc)

 

  1. Mozgássor (4 perc)

A foglalkozásvezető az instrukciókat próbálja minél határozottabban mondani. A cél az, hogy a gyerekek maguktól felismerjék: egyes instrukciókat nem lehet megcsinálni, illetve többféleképpen értelmezhetők.

Álljatok egy nagy körbe! Fogjátok meg egymás kezét! Induljatok el jobbra lassú járással! Ha azt mondom „most”, mindenki guggoljon le és nyújtsa ki a jobb lábát. Most! Álljatok fel! Ki az, akinek végig nyújtva volt a jobb lába? Induljatok el balra lassú járással! Érintsétek meg az orrotokat! Ki engedte el a mellette lévő kezét? Haladjatok tovább balra! Emeljétek fel a bal lábatokat! Szökdécseljetek! Emeljétek fel a jobb lábatokat! Miért nem követitek az utasításaimat?/ Miért ültetek le?

 

  1. Hamis instrukciók (8 perc)

A résztvevők három kiscsoportot alkotnak. A feladat, hogy nagyon pontos útmutatással a foglalkozás helyszínéről (terméből) eljuttassák a másik két csapat egy-egy emberét az iskolaépület egy általuk választott pontjára (pl. tanári, iroda, ebédlő). Nem muszáj a legrövidebb utat megadni! A másik két csapat egy-egy tagja gondolatban végigjárja az instrukciók alapján az utat. Csakhogy az irányító csapat megpróbálja becsapni a másik két csapatot, és olyan utasításokat is mondanak, amik félrevezetőek (pl. nincs ott lépcső/ajtó), ahol mondják. Vajon rájönnek a turpisságra?

 

  1. Kinek fogadsz szót? (8 perc)

Nagy körben megbeszélés: Milyen utasításnak kell engedelmeskedni? Mikor fogj gyanút? (Például, ha nem kapsz a kérdéseidre választ, magyarázatot.) Hogyan mérlegeld, hogy végre kell-e hajtanod, amit mondanak neked? (Például átgondolod, hogy árthatsz-e vele magadnak vagy másnak fizikailag vagy lelkileg.) Mi a különbség, ha felnőtt vagy gyerek adja az utasítást? (Felnőttnek nagyobb a tekintélye, de a kortársadban talán jobban megbízol.) Hogyan jelezhetsz vissza, ha nem értesz egyet vagy kétségeid vannak? (Udvariasan, de határozottan.)

 

  1. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

Kritikus gondolkodás: fogalmuk se volt, hogy mi az. Később az is kiderült, hogy nem is igazán szoktak kritikusan gondolkodni. Sokszor gondolkodni sem, általában ösztönből cselekszenek. Az információkat általában elfogadják. Főleg a szüleik döntésére bízzák magukat. Egy hasonló szituációban a szülők igazolnák a hiányzást, de többen másnap a félrevezetőt megpofoznák.( Ez kicsit megriasztott.) Az útba igazítás kicsit nehezen ment, nem nagyon tudták az útvonalat elképzelni. A kört és a kézfogást  D. és N. mentette meg. Ezen a foglalkozáson is jól éreztük magunkat

 
Salgótarján

A foglalkozás elején megnéztük, hova és hány emberhez jutott el a fénykép, melyet az előző foglalkozáson készítettünk: megállapították, hogy veszélyes feltölteni önmagukról képeket, hiszen sok megosztást kapott a kép és nem biztos, hogy megfelelő helyre került, nem használja-e fel valaki rossz célra.

 

Az első feladatnál voltak képek, melyek megosztották a véleményeket: az Eiffel torony és az arc volt az, amely vitákat váltott ki, mert nem mindenkinek volt egyértelműen retusált. A macskás és a majmos kép mindenkinél azonnal a manipuláltak közé került. Egyre jobban kialakul köztük az egymásra figyelés, próbálták megvárni a másik magyarázatát.

 

A következő feladatnál szinte mindenki azt mondta, hogy van egy osztálycsoport, ahol az osztályfőnököt azonnal meg lehet kérdezni, ezért ezt a feladatot gyorsan lezártuk azzal, hogy megbeszéltük, milyen egyéb forrásból lehet meggyőződni az ilyen jellegű hírekről, sőt még az is, hogy vannak, akiknek kevésbé hisznek a kortársaik közül is.

 

A körben álló feladat kétértelmű utasításait azonnal észrevették, hiszen volt aki így, volt aki úgy értette. Jókat nevettek, mikor szinte mindenki hanyatt esett.

 

Az útleírásokat nagyon jól megoldották, jókat nevettek azon, hogy vannak, akiknek még az is gondot okozott a leírásnál, hogy balra, vagy jobbra kell fordulniuk. Lapokon oldották meg, mert a foglalkozás alatt az iskolában több csoportban felnőttek is dolgoztak és nem szerették volna zavarni őket.

 

A Kinek fogadsz szót feladatnál pedig azonnal jött a válasz: senkinek! Ezt azonnal ki is egészítették azzal, hogy na jó, van akinek igen, de az ritka.

 

A leírtak alapján a kortárs csoportból is kiválogatják a barátaikat, a felnőttek közül pedig azokat, akik megindokolják, hogy miért kérik őket. A véleményformálásnál pedig az volt a döntő, hogy mennyire fogadják el az a személyt, aki utasítja őket.

 

A végső körben szinte mindegyik feladat megjelent, kinek ez, kinek az tetszett jobban. Köszönjük a jó feladatokat!