III. Szabályrendszerek

  1. Labdanet (10 perc) – két különböző színű labda

A résztvevők nagy körben állnak, egy labdát úgy dobálnak, hogy mindenki mondja a saját nevét. A következő körben annak a nevét mondják, akinek dobják a labdát. A következő körben megerősítésként megint ugyanabban a sorrendben dobják egymásnak a labdát. A következő körben egy újabb (más színű) labdát is elindít a foglalkozásvezető, amit más sorrendben dobnak ide-oda. A következő körben megerősítésként megint ugyanez a labda megy ide-oda. Végül egyszerre indul mindkét labda, és a résztvevőknek figyelniük kell, hogy melyik labdát kinek adják tovább.

2. Segíts, ki vagyok én? (15 perc) – ruhacsipeszek, szókártyák (melléklet 1)

A foglalkozásvezető minden résztvevő hátára csipesszel rögzít egy szókártyát. A résztvevőknek úgy kell kitalálniuk, kik ők, hogy kérdéseket tesznek fel a társaiknak, amire ők csak igen/nem/nem tudom válaszokat adhatnak. A játék végén beszéljük meg, sikerült-e betartani ezt a szabályt. Miért nem?

3. Szabályok – nagy ív papír, filctoll (20 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. Minden csapat kap egy témakört (melléklet 2). A feladatuk, hogy átgondolják, mik a legfontosabb szabályok, amik ehhez a témakörhöz/területhez tartoznak.

A csoportok nagy körben visszajelzést adnak.

A foglalkozásvezető összecserélni a csoportok között a témaköröket. A következő körben az a csoport feladat, hogy átbeszéljék, milyen körülmények között lehet az első körben összeszedett szabályokat megszegni.

A csoportok nagy körben visszajelzést adnak.

4. Üres szék (10 perc)

Minden résztvevő egy széken ül össze-vissza. Fontos, hogy nem körben, a székeket el kell forgatni. Egy üres szék marad, a foglalkozásvezető arra akar leülni. A résztvevők megpróbálják megakadályozni úgy, hogy ők ülnek a székre, csakhogy akkor az üresen maradt székükre ülhet le. Aki egyszer felállt, nem ülhet vissza a helyére. A résztvevők előre megbecsülhetik, hogy mennyi időbe telik majd, hogy a foglalkozásvezető leüljön. Rövid stratégiai megbeszélést is tarthatnak. 

5. Az ünnepek rendje – nagy ív papír, filctoll (15 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. Feladatuk, hogy összegyűjtsék, ők milyen szabályok, szokások, rend szerint ünnepelnek. Csoportosítsák az ünnepfajták (pl. szülinap, karácsony stb.) szerint a szabályokat.

A csoportok nagy körben visszajelzést adnak.

6. Kvíz ­– nagy ív papír, filctoll (10 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. Megbeszélik a válaszokat és lejegyzik. A helyes válaszokért szaloncukor jár.

Ki volt Szent Miklós?

Hány szál gyertya van az adventi koszorúban?

Mi az a Luca-szék?

Mi a betlehemezés?

Milyen állat húzza a Mikulás szánját?

Hogy hívták a napkeleti bölcseket?

Hagyományosan mikor kell kirakni a karácsonyfát?

7. Zárókör ­ (10 perc)

A résztvevők nagy körben ülnek. Egy kis zsákból mindenki kihúz egy tárgyat (pl. toll, gemkapocs, lufi, labda, síp stb.) Az a feladatuk, hogy valahogyan kössék a foglalkozás során szerzett élményeket a tárgyhoz. 

MELLÉKLET 1

screenshot 2021 11 26 at 134028
III. Szabályrendszerek 4

MELLÉKLET 2

screenshot 2021 11 26 at 134034
III. Szabályrendszerek 5