18. foglalkozás: Véleményformálás

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, milyen elvárásokkal érkeztél?

2. Milyen az ősz? (10 perc) 

Nagy körben gyűjtsünk igéket, amik jellemzik az őszt! (pl. hullik – a levél, esik – az eső, fáznak – az emberek stb.)

Nagy körben sorra testmozgással játsszuk el az összegyűjtött igéket!

3. Szókimondó bábuk (25 perc) – gesztenyék és gyufaszálak/ színes papír és ragasztó/ gyurma

Nagy körben gyűjtsünk a táblára olyan témákat, amikről kényelmetlen beszélni (pl. kudarcélmény, konfliktus, szomorú események)

Ezután a gyerekek kiscsoportokban gyűjtsenek olyan kérdéseket, amik ezekhez a kellemetlen témákhoz kapcsolódnak, és fel lehet úgy tenni, hogy nem sértjük meg vele a másikat. Pl. Hallom, a hétvégén elveszítették a focimeccset. Elmeséled, mi történt?

Ezután minden gyerek elkészít egy bábut, Szókimondó Szabolcsot vagy Szókimondó Szandrát gesztenyéből vagy papírból vagy gyurmából (ami rendelkezésre áll, ezek tetszőleges kombinációja is lehet). 

Nagy körben ülnek a gyerekek, kezükben a kész bábu, és a korábban összegyűjtött kérdésekre támaszkodva sorra feltesznek a körből valakinek egy kérdést, ami érinti a kellemetlen témákat. A választ a bábu szerepébe bújva adja meg az, akitől kérdezték, így a gyerekeknek lehetőségük van akár bohóckodni is, de akár a saját véleményüket is mondhatják, megoszthatják a saját érzéseiket is. Megbeszéljük, hogy néha könnyebb álarc mögé bújni, és úgy gyakorolni a véleménymondást, de tudatában kell lennünk, ha nem az igazi énünket adjuk. Ha nincs bábunk, mi segíthet? 

4. Mimikri (10 perc) – táblázatok/ képek csoportonként.

A foglalkozásvezető elmagyarázza, hogy védekezésként az állatok is gyakran használnak álarcot, ez a mimikri. A gyerekek csoportokban dolgoznak, párosítják a képeket a táblázatban lévő nevekkel. Utána megbeszéljük, hogy melyik állatot látták már, láttak-e már állatot, ami mimikrit használt.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

screenshot 2021 11 09 at 161428bagoly beka botsaska gekko hernyo karolopok lepenyhal levellepke sivatagi saska torpegem uvegszarnyu lepke zengolegy