21. foglalkozás: Geometria

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, milyen elvárásokkal érkeztél?

2. Sokszögek (5 perc) 

A gyerekek összevissza járkálnak a teremben. A foglalkozásvezető bemond egy számot, erre annyian kapaszkodnak össze, háromszöget, négyszöget stb. formálva (pl. 3-4-5).

3. Matek-mese (15 perc) 

A gyerekek csoportokban dolgoznak. A foglalkozásvezető olvassa a mesét, a feladatoknál megvárja, amíg a gyerekek megtalálják a megoldást.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy Szám, aki elindult világgá, hogy megtudja, ki ő. Ment, mendegélt, míg egy sűrű, sötét erdőbe ért, ahol a gonosz boszorkány lakott.
– Megeszlek, te Szám, ha meg nem válaszolsz a kérdésemre: A levesemben főtt békák fejének és lábának összege 85. Mondd meg, hány békából főztem levest!
Szegény Szám reszketve gondolkodott, de szerencsére az egyik bokorból megsúgta neki valaki a megoldást, hogy…. (17). A boszorkány elégedetten bólintott, és mielőtt útjára engedte volna a Számot, elárulta neki, hogy a megfejtés egyik szomszédja az ő többszöröse. Így már kicsit közelebb jutott a megoldáshoz, hogy ki ő, de még mindig sok különböző szám lehetett volna. (2, 3, 4, 6, 8, 9).
Továbbment hát a Szám, ment, mendegélt, míg találkozott a kedves tündérrel.
– Hát te miért bolyongsz az erdőben, Szám? – kérdezte a tündér.
– Azért indultam útnak, hogy megtudjam, ki vagyok. Tudsz nekem segíteni?
– Nem mondhatom meg neked, hogy ki vagy, magadnak kell rájönnöd. Csak annyit mondhatok, hogy biztosan azért érzed magányosnak magad, mert páros szám vagy.
„Aha!” – gondolta magában a Szám – „akkor már csak négyféle szám lehetek (2,4,6,8). De még mindig nem tudom, melyik is vagyok pontosan.”
Nem tehetett mást, továbbindult, maga mögött hagyta a sötét erdőt, és a sivatagban folytatta útját. Egyszer csak rablók támadtak rá. 
– Mi vagyunk a mesebeli rablók, akik Ali babával is megküzdöttek. Igaz, ő túljárt az eszünkön, pedig sokan vagyunk, tízszer annyian, mint Te! Csak azért kegyelmezünk meg neked, mert olyan kicsi vagy hozzánk képest.
Sajnos, a Szám nem ismerte Ali baba történetét, ezért még mindig nem tudta, kicsoda ő. Segítsetek neki! Kivel találkozzon, hogy biztosan tudja, ki ő? Írjátok meg csoportosan a mese végét!

4. Szögletes állatok (20 perc) – testhálók, ollók, ragasztók

A gyerekek kiscsoportokban dolgoznak. A mellékletben található testhálókat megkapja minden csoport, további üres kockás papírokkal, amikre bármelyiket átmásolhatják, ha több kockára, hasábra vagy kúpra van szükségük. Ha ügyesek, tetszés szerint kicsinyíthetik vagy nagyíthatják. A feladat, hogy a geometriai testekből valamilyen állatot alkossanak.

5. Bingó fejszámolással (5 perc) – bingó táblázat papíron mindenkinek (mellékletben)

A foglalkozásvezető egyszerű számolási feladatokat mond, a gyerekeknek fejben kell kiszámolniuk az eredményt. Minden feladat csak egyszer hangzik el. Ha megtalálják az eredményt a bingó táblázatban, kipipálhatják. Az nyer, akinek először megvan a három pipa egy sorban (vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan).

Feladatok: 3×3, 27-5, 19+7, 9×5, 7×7, 32-9, 12+23, 12:4, 25-12, 45:9, 11×8, 4×7

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

hasab
21. foglalkozás: Geometria 7
henger
21. foglalkozás: Geometria 8
kocka
21. foglalkozás: Geometria 9
kup
21. foglalkozás: Geometria 10
screenshot 2021 12 10 at 121146
21. foglalkozás: Geometria 11