24. foglalkozás: Pénz

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Ajándékot kaptam! (10 perc) 

Önként jelentkezők egy-egy szituációs kártyát (ld. 1. melléklet) kapnak, amit el kell mutogatniuk, a többiek megpróbálják kitalálni, mi a helyzet.

3. Mire költenél? (20 perc) – cukorkák vagy kis csokik

A résztvevők 2-3 fős csapatokban dolgoznak. Minden csapatnak 20 db cukorkája vagy csokija (egysége) van, ez a havi fizetésük. Minden csapat megkapja a 2. mellékletet külön lapon, amin 1-4 egységbe kerül minden. El kell dönteniük, hogy mire költik a 20 egységet. Minden csapat magyarázza el a döntését. Ha lakhatásra, élelmiszerre, bútorra, ruházkodásra nem költene valaki, a foglalkozásvezető kérdezzen rá, azok nélkül hogy képzeli az életet.

– Ezután a foglalkozásvezető elmondja, hogy sajnos, csökkentették a fizetésüket, és már csak 17 egységük van. Miről mondanának le? Beszéljék meg, hogyan lehetne csökkenteni az egyéb költségeket, pl. közlekedés biciklivel vagy gyalog, túrázás szórakozásként stb.

– A következő körben a foglalkozásvezető bejelenti, hogy sajnos, baleset érte a résztvevőket. Ha volt egészségbiztosításuk, akkor semmi gond, de ha nem, újabb két egységet vesztenek. Miről mondanának le?

– A következő körben a foglalkozásvezető bejelenti, hogy fizetési bónusz miatt a következő hónapban 23 egységet kapnak. Mire fordítanák a plusz három egységet?

A cukrokat/csokikat végül osszák el igazságosan.

4. Mesebirodalom bankárai (15 perc) – filcek, színesek

Mindenki megkapja a 3. mellékletet, erre kell különböző címletű bankjegyeket és pénzérméket tervezniük. Találjanak ki fantázianevet a fizetőeszköznek.

Előtte beszéljük át, milyen részletek vannak egy bankjegyen és pénzérmén, mutassunk konkrét példát. 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET 1.

 AJÁNDÉKOT KAPTÁL, AMINEK NAGYON ÖRÜLSZ.
 AJÁNDÉKOT KAPTÁL, DE NEM TETSZIK.
 AJÁNDÉKOT KAPTÁL, AMIKOR KINYITOD, LÁTOD, HOGY ELTÖRT.
 RUHÁT KAPTÁL, NAGYON TETSZIK, DE KICSI RÁD.
 ÖSSZECSERÉLTÉK AZ AJÁNDÉKODAT A KISTESÓDÉVAL. 

MELLÉKLET 2

mennyit koltenel
24. foglalkozás: Pénz 4

MELLÉKLET 3

bankjegyek es penzermek
24. foglalkozás: Pénz 5