26. foglalkozás: Definíciók

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Névtévesztők (10 perc) 

A gyerekek sorra körbejárnak a teremben, rámutatnak 3 tárgyra, és kimondják, hogy az a tárgy MI NEM. Pl. az asztalra mutatva: nyalóka. Minél viccesebb, annál jobb!

A következő körben megpróbálnak egy tárgyra olyan szót találni, ami valamennyire hasonlít a tárgy eredeti nevére, pl. asztal – angyal.

A következő körben halandzsaszót mondanak, ami hasonlít a tárgy eredeti nevére, pl. asztal – akbal.

3. Ez nem egy teatojás (10 perc)

A gyerekek nagy körben ülnek. A foglalkozásvezető felmutat egy teatojást, és azt mondja: Ez nem egy teatojás, hanem…egy fülbevaló! (és a füléhez tartva mutatja is). Majd továbbadja a körben mellette ülőnek, aki valami más tárgyat lát meg a teatojásban. Mindenkinek új ötletet kell kitalálnia, biztassuk a gyerekeket, hogy használják a fantáziájukat. Ha körbeért a teatojás, a foglalkozásvezető szétszedi, és a két felét felmutatva azt mondja. Ez nem egy teatojás, hanem…egy fülhallgató! (és a füléhez tartva mutatja is). Majd körbe adja a másik irányban, és megint mindenkinek új ötletet kell mondani. Ha valakinek nagyon nem megy, biztassuk a többieket, hogy mutogatással adjanak tippeket.

4.  Ez mi lehet? (25 perc) 

A gyerekek csoportokban dolgoznak. 

Az első körben minden csoport megfogalmazza egy tárgy definícióját. Próbáljanak minél tömörebben fogalmazni. Minden csoportból valaki felolvassa a többieknek, amit írtak, a többiek próbálnak belekötni, pl. ha az ’asztal’ definíció úgy szólt, hogy ’négy lábú bútor’, akkor kifogásolhatják, hogy az lehet szék is, ha úgy szólt, hogy ’négy lábú bútor, aminél eszünk’, akkor kifogásolhatják, hogy az lehet konyhapult is, stb. 

A második körben a csoportok egy kis cetlire írják le egy használati tárgy nevét A cetliket összekeverjük, minden csoport egy másikét kapja meg, ahhoz írnak definíciót. Ezeket is nagy körben megbeszéljük.

A harmadik körben a csoportok egy állat definícióját készítik el. A többiek megpróbálják kitalálni, melyik állatról van szó.

A negyedik körben a gyerekek tegyenek javaslatokat, hogy mi az az elvont fogalom, amit szerintük nehéz definiálni, pl. szeretet. A foglalkozásvezető a táblára írja a javaslatokat. Közösen kiválasztanak egyet, megpróbálják együtt megfogalmazni a definícióját.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?