16. foglalkozás: Tükör

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, milyen elvárásokkal érkeztél?

2. Fordított mozgás (10 perc)

Ráhangolódásként olvassuk el együtt az őszi Szitakötőből a Tükör úr című verset! Szükség esetén értelmezzük az ismeretlen szavakat. Miért füllent a tükör?

A gyerekek sorban állnak, ők lesznek a tükrök. A foglalkozásvezető szóbeli utasításait tükörként kell elvégezniük, tehát ha azt mondja pl. Emeld fel a jobb kezed!, akkor a bal kezüket kell felemelniük. További utasítások lehetnek:

Ugrálj a bal lábadon! Bal kézzel vakard meg a jobb füled! Körözz a jobb karoddal! Stb.

3. Sárkány (10 perc) – 3 zsebtükör, 3 zseblámpa (mobiltelefonba épített lámpa is jó), egy doboz csoki

A gyerekek 3 csapatban dolgoznak. Minden csapat kap egy tükröt és egy lámpát. Jó, ha be lehet sötétíteni a termet.

A foglalkozásvezető a közelébe helyezi a csokit és elmagyarázza, hogy ő egy gonosz, öreg sárkány, aki a kincset őrzi. A kincs a doboz csoki. A sárkány alszik, de könnyen felébredhet, ha rávilágít egy fénysugár, vagy ha 3 méternél közelebb megy hozzá valaki, mert megérzi az emberszagot. Csak úgy lehet megszerezni a csokit, ha sorra mind a három csapat fénysugarat vetít a dobozra a tükör segítségével. De ha a fénysugárral közvetlenül a dobozra világítanak, vagy próbálkozás közben fény esik a sárkányra, rögtön felfalja őket.

A foglalkozásvezető sárkánymorgásokkal jelezze, ha a gyerekek túl közel kerülnek hozzá a fénnyel. Amikor sikerült, a gyerekek közösen megeszik a csokit.

4. Miben látod meg önmagad? (10 perc)

A foglalkozásvezető elmeséli az alábbi történetet:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon hiú király, aki állandóan saját magát bámulta, mert annyira tetszett önmagának. Kihirdette, hogy annak adja a lánya kezét és fele királyságát, aki a legkülönlegesebb tükröt hozza el neki ajándékba. Jöttek is messze földről az emberek, mindenféle cifra, arany meg gyémántos keretbe foglalt tükrökkel, de a királynak egyik sem tetszett. Egy napon öreg anyóka kopogtatott be a királyhoz, és azt ígérte, olyan tükröt mutat neki, ami semmibe sem kerül. Kézen fogta a királyt és útnak indultak. Elmentek a városba, és bejárták az országot. Mit gondoltok, mi mindenben látta meg a király az arcát?

A gyerekek közösen gyűjtsenek ötleteket, pl. tó, pocsolya, ablaküveg, kirakat, másik ember szeme.

5. Tükörírás (15 perc)

A gyerekek 3 csapatban dolgoznak.

Feladatuk, hogy fejtsék meg a mellékletben található sorokat. Megfejtésként az őszi Szitakötő öt meséjének kezdő mondatait kapják meg.

Ha van idő, megpróbálhatnak tükörírással leírni egy-egy szót. 

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

screenshot 2021 11 09 at 160604
16. foglalkozás: Tükör 3