II. Kommunikáció

  1. Nyitókör: tapsdobás körben (5 perc)

A résztvevők nagy körben állnak, körbeadnak egy tapsot úgy, hogy az egymás mellett állók egyszerre tapsolnak (egyik adja, másik elkapja a tapsot). A második körben két tapssal meg lehet fordítani a játék menetét.

2. Szemkontaktus helycsere (5 perc)

A résztvevők nagy körben állnak, a feladatuk, hogy valakivel a körben némán szemkontaktusba lépjenek, majd helyet cseréljenek. Egyszerre csak egy pár indulhat el a körben, ha többen indulnak, vissza kell lépniük.

3. Kommunikáció – kiscsoportos, nagy ív papír, filctoll (25 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. A feladatuk, hogy átgondolják, ki kivel kommunikál az iskolai környezetben (gyerek, szülő, tanár, iskolai dolgozók, igazgató, fenntartó)

A csoportok írjanak kommunikációs szabályokat, kinek mire kellene figyelnie.

A csoportok nagy körben visszajelzést adnak.

4. Labdadobálás – hangszóró, zene (10 perc)

A résztvevők két csoportot alkotnak. A csoportok feladata, hogy amíg szól a zene, átdobják a labdákat az ellenfél térfelére. Amikor megáll a zene, szoborrá kell merevedniük. Aki bemozdul, kiesik, így egyre kevesebb játékos van a csapatokban.

5. Szerepjáték ­– szituációs kártyák (25 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. Minden csoporttag más szerepbe bújik, mint ami valójában: tanár lehet szülő vagy gyerek, szülő lehet tanár vagy gyerek, gyerek lehet tanár vagy szülő.

A csoportok feladata, hogy eljátsszák az alábbi szituációkat:

  • Az iskola előtt két gyerek összeverekszik.
  • A gyerek intőt kap, a szülő bemegy a tanárhoz a fogadóórára.
  • Az iskola családi rendezvényén két szülő összevitatkozik.

6. Büszkeség (15 perc)

A részvevők vegyes (gyerek-felnőtt) kiscsoportokban dolgoznak. A csapattagok meséljenek el egy esetet, amikor nagyon büszkék voltak a gyerekükre/szülőjükre/ tanítványukra/tanárukra. Meséljék el, hogyan fejezték ki a büszkeségüket.
A csoportok nagy körben visszajelzést adnak.

7. Zárókör ­ (5 perc)

Minden résztvevő egy mozdulattal fejezi ki, hogy érezte magát a foglalkozáson.