23. foglalkozás: Vita és tervezés

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Ünnepi mozdulatok (10 perc) 

Önként jelentkezők kis cetlin megkapják a különböző ünnepeket (lásd melléklet), elmutogatják a többieknek, akik megpróbálják kitalálni. A nemzeti ünnep lehet bármelyik, aminek kapcsán az iskolában is szoktunk megemlékezést tartani. Ha az iskolában szokott lenni még valamilyen jelentős nap (pl. iskolanap, a névadó ünnepe stb., azt is lehet egy cetlire írni).

3. Vita (25 perc) 

A foglalkozásvezető elmondja, hogy az egyik ünnep szervezésében számítana az iskola a csoport munkájára, de el kellene dönteni, melyik ünnep legyen az.

Egyénileg mindenki eldönti, hogy az elmutogatott ünnepek közül ő melyiket kedveli legjobban, és miért. Melyiknek a szervezésében venne részt szívesen? Gyűjtsön mindenki legalább három érvet!

Ezután a résztvevők három csoportot alkotnak (lehetőleg úgy, hogy az egy csoportba tartozók ugyanazt az ünnepséget választották). Mindhárom csoport egyesíti az érveit, továbbiakon is gondolkodnak közösen.

Mindhárom csoport előadja az érveit. Ezután ismét kapnak pár perc gondolkodási időt, ami alatt eldönthetik, hogyan reagálnak a másik két csapat érveire. Mindhárom csapat még egyszer megpróbálja meggyőzni a másik két csapatot. 

Ezután közösen megbeszélik, hogy kinek voltak a legjobb érveit, és végül melyik ünnepséget válasszák.

4. Tervezés (15 perc) 

Először közösen átgondolják, mi minden kell egy ünnepség szervezéséhez. Ha van, aki nagyon nem szereti az adott ünnepet, próbálja megfogalmazni, mit nem szeret benne. Lenne lehetőség megváltoztatni, úgy átalakítani, hogy nagyobb kedvvel vegyen részt benne?

A résztvevők ismét három csoportban dolgozva átgondolják és lejegyzetelik, mire van szükség az ünnepséghez, ki mit fog csinálni, milyen időbeosztással kell számolni és mennyi lesz a költség. 

A csapatok összevetik az elképzeléseiket, ha jelentős eltérések vannak, megbeszélik, ennek mi lehet az oka.

5. Ünnepeljük meg magunkat! (5 perc)

A résztvevők képzeljék el, hogy sikeresen megszervezték az ünnepet, ami nagyon jól sikerült. Mindenki fáradt, de a szervezés miatti idegeskedést, feszültséget még nem sikerült letenni.

A foglalkozásvezető elindít valami friss, gyors zenét, amit a gyerekek szeretnek, és közösen lerázzák magukról a fáradtságot.

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

ÉVZÁRÓ

NEMZETI ÜNNEP

KARÁCSONY

ÉVNYITÓ

FARSANG