27. foglalkozás: Kicsi és nagy

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Hangyaboly (10 perc) 

A foglalkozásvezető beszélgetést kezdeményez arról, hogy láttak-e már a gyerekek hangyabolyt közelről. Mire emlékeznek? Majd elmeséli, hogy a hangyabolyban a hangyák olyan ügyesen közlekednek, hogy bármennyire sokan vannak, és szűk a hely, mégsem ütköznek soha össze, és nem mennek neki az utukba kerülő akadályoknak sem. Próbáljuk ki, vagyunk-e olyan ügyesek, mint a hangyák!

Székeket egy nagyobb körbe rendezve alakítsuk ki a hangyabolyt. A hangyák (a gyerekek) folyamatosan járkálnak össze-vissza a körön belül. Nem állhatnak meg, és nem járhatnak körbe-körbe. A foglalkozásvezető folyamatosan szűkíti a játékteret, székeket húz be, akadályokat képezve a térben. Amelyik hangya mégis ütközik egy másik hangyával vagy egy székkel, az kiesik.

3. Medveállatka (10 perc) – 2021/56 Szitakötő

A gyerekek csoportokban dolgoznak. Nézzék meg alaposan a medveállatkát a Szitakötő téli számában, olvassák el a cikkben a rá vonatkozó részt! A foglalkozásvezető kezdeményezzen beszélgetést, hogy vajon honnan kaphatta a nevét. 

A csapatok találjanak ki neki másik nevet. Ha egy tudományos-fantasztikus filmben szerepelne, mi mindre lenne még képes? Gonosz vagy jó szereplő lenne?

A csoportok mutassák be a többieknek, mit találtak ki.

4. Arányok (10 perc) – vonalzók, papír centiméterek

A gyerekek csoportokban dolgoznak. A feladatuk, hogy képzeljék el, egy óvodásnak kell elmagyarázniuk, mit jelent, hogy a mikroszkópban tízszeres, százszoros vagy négyszázszoros nagyításban vizsgálható, ami a tárgylemezen van. (Az iskolai mikroszkópok általában ezekre a nagyításokra képesek.) Hogyan lehetne ezt érzékletesen megjeleníteni egy kisgyereknek?

5. Ismerkedés a mikroszkóppal (15 perc) – mikroszkóp, tárgylemezek

A gyerekek sorra kipróbálják a mikroszkópot, megnézik az előre bekészített mintákat, vagy megvizsgálhatják egy hajszálukat.

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?