19. foglalkozás: Nemzetközi kereskedelem

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Akadálypálya (10 perc) 

A teremben székekből, asztalokból akadálypályát alakítunk ki. 

Egy önként jelentkező gyerek a mozdony, a többiek a vonatkocsik, akik a mozdony mögé felsorakozva egymás vállára teszik a kezüket. Mindenkinek be kell csukni a szemét, csak a mozdonyé lehet nyitva, így kell végigvezetnie a vonatot az akadálypályán. Ha van idő, többen is kipróbálhatják a mozdony szerepét.

3. Mi van a táskádban?  (10 perc) 

A gyerekek kiscsoportokban dolgoznak. A táskájukban lévő tárgyakról próbálják megállapítani, honnan származnak és milyen sokat kellett utazniuk, hogy a táskájukba kerüljenek. Próbálják összeírni, milyen szállítási módokról hallottak, kik dolgoztak azon, hogy ezek a tárgyak hozzájuk kerüljenek (foglalkozások listázása). Amikor közösen megbeszéljük, amit gyűjtöttek, arra is térjünk ki, hogy milyen környezeti terhet jelent, ha messziről érkezik az áru.

4. Vaktérkép (10 perc) – vaktérképek 

A csoportok válasszanak ki a megbeszéltek közül pár olyan tárgyat, aminek tudják a származási helyét (mert pl. leolvasták róla), és nagyjából keressék meg a vaktérképen az országot. Ha ez túl nehéz, használhatnak tabletet, okostelefont segítségképpen. Tervezzék meg a szállítási útvonalat, sorolják fel, milyen közlekedési eszközöket kell használni, hol, ki, hogyan rakodja át az árut.

5. Főzés hazaiból (10 perc)

A csoportok gondolkodjanak, hogy milyen ételt tudnának elkészíteni úgy, hogy minden hozzávaló 100 km-nél közelebbről érkezzen. Ha ez túl könnyűnek tűnik, emlékeztessük őket, hogy Magyarországon már nem működik cukorgyár, a só Kínából, Lengyelországból érkezik, a tengeri só Görögországból. Legközelebb Erdélyben van sóbánya. Segítségként használhatják a tabletet, okostelefont.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

vakterkep
19. foglalkozás: Nemzetközi kereskedelem 3