28. foglalkozás: Űrutazás

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt?

2. Veszedelmes űrkaland (10 perc) 

A foglalkozásvezető újságpapírlapokat tesz a padlóra (kb. fele annyit, mint ahány résztvevő van) és kijelöli a teremben a játékteret. Ez az űr, amiben az újságlapok a bolygók. A gyerekek feladata, hogy tyúklépésben átkeljenek az űr egyik végéből a másikba úgy. Csakhogy ellenséges űrlények olykor támadásokat indítanak az űrutazók ellen, és ilyenkor csak a bolygók nyújtanak védelmet. Ha a foglalkozásvezető azt kiáltja TÁMADÁS, az űrutazóknak a bolygókra kell ugraniuk úgy, hogy a talpuk teljes felülete a papíron legyen. Többen is lehetnek egy papíron. Akinek lelóg a lába, vagy nem tudott menedékbe húzódni, kiesik. A második körben néhány bolygó „felrobbant”, ezért már nehezebb a pálya.

3. Segíts, ki vagyok?  (15 perc) – ruhacsipeszek, szókártyák (melléklet)

A foglalkozásvezető minden gyerek hátára csipesszel rögzít egy szókártyát. A gyerekeknek úgy kell kitalálniuk, kik ők, hogy kérdéseket tesznek fel a társaiknak, amire ők csak igen/nem/nem tudom válaszokat adhatnak.

Szókártyák: csillag, bolygó, űrhajó, űrhajós, Hold, Nap, Föld, Mars, marslakó, műhold, Tejút, üstökös

Ha a gyerekek olyan kérdéseket tesznek fel, amire senki nem tudja a választ, a foglalkozásvezető segítsen, vagy ha ő sem tudja, írják fel a kérdést, és a játék végén nézzenek után az interneten.

4. Űrhajós élet (20 perc) – nagy ív papírok, filctollak, tabletek, okostelefonok

A gyerekek kiscsoportokban dolgoznak. Minden csoport döntse el, hova tervez űrutazást. Nézzenek utána, milyen távolságra utaznak, és menny ideig tart majd az út egy szuperszónikus űrhajóval (beszéljék meg, mit jelent a kifejezés, mennyi a hangsebesség).

Tervezzék meg, mit fognak csinálni az úton, mit esznek, isznak, miből mennyit kell majd vinniük. Mit csinálnak majd, ha odaérnek? Nézzenek utána, mit szoktak csinálni az űrhajósok, milyen feladatokat végeznek. Mit gondolnak, milyen problémákat kell majd megoldaniuk? Mennyi ideig maradnak? Hogyan tartják a kapcsolatot az itthoniakkal?

A csoportok bemutatják a munkájukat.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

screenshot 2021 11 26 at 134755
28. foglalkozás: Űrutazás 3