835
post-template-default,single,single-post,postid-835,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

10. foglalkozásterv: TANULÁS 2

1. Nyitókör (10 perc)

 

2. Pozitív megerősítések (20 perc)

2. 1. Valaki kimegy, a teremben maradt gyerekek megbeszélnek egy 3 állomásból álló útvonalat (pl. az egyik széktől kell indulnia, elmenni a tábláig, aztán vissza az ajtóhoz). Amikor az illető visszajön a terembe, csak annyi információt kap, hogy valamilyen tevékenységsort kell elvégeznie, de neki kell kitalálnia, pontosan mit, a többiektől kap majd segítséget.
A többiek feladata, hogy KIZÁRÓLAG pozitív megerősítésekkel irányítsák és támogassák. Semmilyen negatívat nem mondhatnak (pl. ne arra menj, ne ezt csináld), csak dicsérni és biztatni lehet. Ha rossz irányba indul vagy nem jól csinál valamit, öleléssel, simogatással lehet megállítani. Ha nagyon nem boldogul az illető, lehet azzal segíteni, hogy célozgatnak az útirányra, pl. Nézd, milyen kényelmes ez a szék!

2.2. A második körben ketten mennek ki. Az ő feladatuk, hogy egy kijelölt székre üljenek le úgy, hogy az egyik a másik ölébe ül.

2.3. A harmadik körben hárman mennek ki. Amikor visszajönnek, egymás kezét fogva sorra oda kell érinteniük az orrukat az ablaküveghez. A feladatok tetszés szerint, illetve az adott környezethez igazodva változtathatóak.

2.4. Feldolgozás: Nagykörben beszéljük meg, ki hogyan érezte magát a szerepében, miért fontos a dicséret, a kortársak támogatása, miben segít.

 

3. Túrós palacsinta és almáspite. (15 perc)

3. 1. Közösen átgondoljuk, hogyan kell túrós palacsintát, illetve almáspitét készíteni.
Próbáljuk minél rövidebben összefoglalni a receptet és felírni a táblára.

Például:
PALACSINTA
3 db tojást 15 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadunk 45 dkg lisztet és egy csipet sót. Összedolgozzuk és ásványvízzel és/vagy tejjel lazítjuk a tésztát. Két kanál étolajat keverünk a tésztába. Serpenyőben egyenként kisütjük a palacsinták mindkét oldalát. 20 dkg túróhoz reszelt citromhéjat, 1 csomag vaníliás cukrot és 10 dkg porcukrot adunk. Krémesre keverjük, majd megtöltjük vele a palacsintákat.

ALMÁS PITE
1 csomag sütőporral elkeverünk 50 dkg lisztet, összemorzsoljuk 25 dkg vajjal, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 tojást. Összegyúrjuk, hűtőben 1 órát pihentetjük. Meghámozunk 1 kg almát, lereszeljük, ráfacsarjuk 1 citrom levét. 15 dkg cukorral, 1 teáskanál fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. 10 perc után kinyomkodjuk belőle a levét. A tésztát megfelezzük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk 10 dkg darált dióval, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, beborítjuk a másik tésztalappal. A tetejét megkenjük tojással, villával megszurkodjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

3.2. Két csoportot alkotnak a gyerekek. Az egyiknek a palacsinta, a másiknak az almás pite receptjét kell elénekelni a Kis kacsa fürdik, illetve a Kis karácsony, nagy karácsony dallamára. Rövid gyakorlás után előadják.

 

4. Érvelés. (8 perc)

4.1. A két csoport pozitív érveket gyűjt, hogy miért az ő édességük a legjobb. Mérjük az időt, 2 percet kapnak a feladatra.

4.2. A két csoport tagjai felváltva elmondják az érveiket. Figyelmeztessük őket előre, hogy figyeljenek egymás érveire.

4.3. A csapatok újabb két percet kapnak, hogy a hallott új ötletek alapján új érvekkel álljanak elő. Mérjük az időt.

4.4. Hallgassuk meg egymás új érveit. Beszéljük meg, hogy azért is érdemes másokra figyelni, mert sokat tanulhatunk, inspirálódhatunk tőlük.

4.5. Ha van még idő, hallgassuk meg együtt:
Bëlga: Palacsinta

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

A 10. foglalkozáson ismét egy nagyon szuper feladatsort valósítottunk meg. Mintha érezték volna, hogy édességekről is szó lesz, hiába voltunk ebéd után, mindenki éhes volt. A kezdőkörben is erre helyeződött a hangsúly, ill. az ikerlányok hétvégi szereplésére. (Azóta boldogság van, hiszen 3. helyezést értek el.)

Az első feladat megoldásakor a jókedv közénk költözött. Annyira tetszett a feladat, hogy a másnapi délutánon a saját napközis csoportjukban (6. évfolyam) is csak pozitív utasításokkal, megerősítésekkel beszéltek egymással, persze sokszor viccesen.

A következő feladat a recept megalkotása volt: az almás pitéé nehezebben ment, mert nem nagyon készítettek még. A palacsintánál pedig a “kell-e bele cukor” okozott kisebb vitát (meggyőzni nem sikerült egymást: “mindkettő jó lehet” volt a végkifejlet). Az éneklés nagyon mulatságos volt….legközelebb videót is készítünk! Az érvelésnél sok-sok szempont megjelent pl. a pite: egészségesebb, mert alma van benne, nem kell a melegben állni, nem égünk meg…. a palacsintánál: nem lesz koszos a kezünk, sütés közben is ehetünk, többféle tölteléket is tehetünk bele. Egymás érvelésének meghallgatásánál már megvárták egymást és az újabbaknál már az időtényező és az esetleges kalória különbség is szóba került.

A videót nem hallgattuk meg, mert kissé megcsúsztunk az idővel. A zárókörben a leghumorosabb az volt, amikor többen is kívánságként jegyezték meg, hogy ha megsütöttük volna, hibátlan lett volna a mai nap! Ennek reményében fejeztük be a  foglalkozást.

 

Tiszafüred

Nagyon jó volt a játék, jó érzésnek ítélték a dicséreteket. Elmondásuk szerint csak az anyukájuk szokta őket dicsérni. De olyan is volt, akit senki.(?!)

Nem szoktak otthon sütni, főzni. A recepteket is csak nagyjából tudták. Nagyon élvezték a dalos feladatot, kipróbálták mindkét dallamra, mindkét receptet.

B. elmondta, hogy ő szokott úgy tanulni, hogy elénekli. Megemlítette a Kávészünet együttes megzenésített verseit.

Az érvelés kicsit nehezebben ment, kevés ötletük volt. Az egymásra figyelést is kell még gyakorolni.

Nagyon jó hangulatban telt el a foglalkozás. A palacsinta dal nem tetszett a lányoknak, B keresett egy Kávészünet dalt helyette, ezzel zártunk.