11. foglalkozás: Térkép

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Mi bennük a közös? (10 perc)

A résztvevők két csapatot alkotnak. A foglalkozásvezető az 1. mellékletben található képek közül véletlenszerűen kiválaszt kettőt. A csoportok feladata, hogy megmondják, mi a közös a két képen látható tárgyban (pl. anyaga, mérete, felhasználás módja, hol lehet beszerezni stb.). Amelyik csapat előbb talál ilyet, kap egy pontot. De ha olyat mondanak, ami nem igaz (pl. valamiről azt hiszik, hogy fából van, de nem), akkor elveszítenek egy pontot.

3. Térkép-fajták (20 perc)

3.1. A résztvevők három csapatban dolgoznak. Minden csoport kap egy térképet (lásd 2. melléklet). Először nagy körben megbeszéljük, melyik térkép milyen, miben különbözik a többitől. Milyen jeleket szoktunk térképeket használni? Miért használunk jelképeket, színeket? Mit érdemes feltüntetni egy térképen és mit nem? 

3.2. A csapatok megválaszolják a térképükhöz tartozó kérdéseket, majd bemutatják a többieknek.

3.3. A csapatok kiválasztanak egy közeli helyszínt, amit mindenki ismer, és térképet rajzolnak, ami az iskolából az adott helyre vezet. Nem árulják el, hogy mi a célpont.

A csapatok térképet cserélnek, mindenki megpróbál rájönni, hogy mit ábrázol a térkép.

(Online verzió: ha a résztvevők viszonylag közel laknak, olyan szabadtéri helyszínt választunk, ahol pl. 1 óra múlva biztonságosan találkozhatnak.)

4. Ország-város (10 perc) 

A résztvevők egyedül dolgoznak. Mindenki rajzol egy táblázatot, aminek 5 oszlopa van: ország, város, híres ember, állat, növény.

A foglalkozásvezető mond egy betűt, a résztvevők feladata, hogy 2-3 perc alatt minél több országot, várost stb., írjanak, mai az adott betűvel kezdődik. Minden jó megoldás 1 pont, az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti.

5. Zárókör (10 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?       
Szerinted ez milyen tanóra lehetett?

Az első feladat győztes csapata és 4. feladat győztese nyereményként kap valami édességet (online foglalkozás esetén később kapják meg).

1. melléklet

2. melléklet

1. Hogyan jutsz el Queensway-től Angel-hez?
2. Hogyan jutsz el South Kensigton-tól az Oxford Circus-hez?
3. Hogyan jutsz el Blackfriars-től a Hyde Park Corner-hez?
1. Sorolj fel 5 folyót!
2. Keress két nagy hegyláncot!
3. Sorolj fel három várost, ahonnan látod a tengert!

1. Hány királyságot látsz a mostani Spanyolország területén?
2. Hogy hívták azt a területet, ahol most laksz?
3. Keress 3 olyan országnevet, ami ma már nem ezen a néven ismert!