12. foglalkozás: SZÓRAKOZÁS ÉS FÜGGŐSÉG

  1. Nyitókör (10 perc)

 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Mutogasd el! (10 perc)

 

Az önként jelentkező résztvevők kis cetlin megkapják az alábbi szavak egyikét: könyvolvasás, filmnézés, strand, kirándulás, számítógépes játék (1. melléklet)

El kell mutogatniuk a szót a többieknek, akik megpróbálják kitalálni.

 

  1. Függőségek (15 perc)

 

A résztvevők kiscsoportban jegyzetelnek:

Milyen függőségekről hallottál már, melyikben mi lehet a jó, vonzó?

A foglalkozásvezető segíthet, hogy az alábbiak elhangozzanak:

alkohol, tévézés, drog, gyógyszer, energiaital, játék, vásárlás, cigaretta, telefon/számítógép, csokoládé, kapcsolat

Gondolnak-e olyanra, ami itt nem szerepel?

 

  1. A mérték egy érték (10 perc)

 

A foglalkozásvezető háromféle teát kínál: cukor nélkül/kellemes mennyiségű cukorral/ erősen túlcukrozva. Vagy: vajaskenyér falatkákat só nélkül, enyhén sózva, túlsózva. A résztvevők nem tudják, hogy melyik melyik, mindegyikbe belekóstolnak, eldöntik, hogy melyik ízlik nekik.

Vonjuk le a következtetést: mikor lesz egy szokásból függés?

  1. Felnőtteknek egy pohár bor oké, egy üveg már nem. Sokszor az élvezetek eltúlzott hajszolásából alakul ki a függőség.

Gyűjtsünk hasonló példákat!

 

  1. Szobrok (10 perc)

 

Alkossatok szobrokat, amik a kedvenc szórakozásaitokat mutatják be! Használjatok annyi embert, amennyi szükséges (de egyedül is lehet)!

 

  1. Zárókör (5 perc)

 

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

 

könyvolvasás

 

filmnézés

 

strand

 

kirándulás

 

számítógépes játék

 

 

VISSZAJELZÉSEK

 
Tiszafüred

 

Voltak pillanatok, amikor nem tudtam, hogy ki a foglalkozásvezető. K. annyira otthon volt a függőség témában, hogy le se lehetett lőni. Különösen a drogokról tartott olyan részletes előadást, hogy csak ámultam. Saját tapasztalatáról számolt be, hogy a kicsik ki se próbálják – ezt mondta.
A lányok többsége beismerte, hogy már van nála kialakult függőség. Telefon, játék, csoki. K-nál minden, amit csak megemlítettünk. Így aztán beszéltünk róla, hogy hogyan tudnának megszabadulni ezektől a szokásoktól. A tea és a szobor alakítás nagy sikert aratott, így sok hasznos információval és jókedvvel zártunk.

 

Salgótarján

 

A foglalkozáson teljes létszámban vettek részt a lányok. Nagyon örültem, hogy végre mindenki meggyógyult és újult erővel vetette bele magát a feladatok megoldásába. Már a kezdőkörben kiderült, hogy kicsit fáradtak, de lelkesek. A mutogatásnál nagyon gyorsan kitalálták, miről is van szó és az mutathatta a következőt, aki legelsőnek kitalálta. Ennél a feladatnál már rutinosak voltak, jól alakul ez a képességük. A függőségeknél körbe adták a ceruzát és külön lapokra írt mindenki, majd amikor a csoportok összegyűjtötték, közösen beszéltük meg, mikor beszélünk függőségről. Szinte mindegyiknél voltak pro és kontra vélemények: a vitatkozást azonban még mindig tanulni kell. Ez a feladat ebből a szempontból volt tanulságos. Jót nevettek azonban a tea kóstolásánál azon, hogy a túl édes teát nehezen itták meg többen. Tetszett nekik, hogy a kóstolás végén még ihattak abból, amelyik a legízletesebb volt a számukra. A szoborjátéknál minden szobrot párokban elevenítettek meg, a legjobb barátjukat választva partnernek.
Egyre rutinosabban oldják meg a különböző feladatokat, azonban vitatkozni még nem tudnak, ezt még gyakorolni kell.