12. foglalkozásterv: ÁLLÁS

1. Nyitókör (10 perc)

Idézzük fel a pozitív megerősítések fontosságát, kérjük meg a résztvevőket, hogy próbálják minél többször alkalmazni a foglalkozás során (és azon kívül).

 

2. Álláshirdetések

2.1. Minden résztvevő kap egy példányt az álláshirdetésekből (lásd melléklet). Egyénileg átböngészik, és kiválasztanak egyet, amire (felnőtt korukban) szívesen jelentkeznének. (8 perc)

2.2. Nagy körben megbeszéljük, hogy milyen szempontok szerint döntöttek (pl. munka érdekes-e, helyszín, fizetés), mostani tudásukhoz képest miben kellene még fejlődniük (pl. nyelvtudás). (8 perc)

2.3. A résztvevők két csapatba rendeződnek, kiválasztanak egy embert, akit a csapat felkészít az állásinterjúra. Gondolják át közösen, milyen kérdéseket tehetnek fel a munkaadók, illetve az adott állás kapcsán milyen kérdéseket kellene feltennie a jelentkezőnek. Beszéljék át, hogyan tudja magát a legjobb színben feltüntetni anélkül, hogy hazudna. (10 perc)

2.4. Szituációs játék: a csapatok kölcsönösen állásinterjút tartanak a másik csapat felkészített emberének, a végén kihirdetik, hogy az elhangzottak alapján felvennék-e dolgozni. (2×5= 10 perc)

 

3. Csempészjáték (10 perc)

Tréfás felvezetés: Ha az egyenes út nem megy, legalább ne bukjatok le!
A résztvevők összevissza (nem körben) járkálnak, közben igyekeznek minél több emberrel szemkontaktusba lépni. A foglalkozásvezető egy 8-10 cm átmérőjű labdát vagy zoknigombócot ad valakinek (ez a drogszállítmány). A csempészek feladata, hogy járkálás közben titokban átadják egymásnak a labdát. A kijelölt rendőr megpróbálja elkapni őket, ha sikerül, ő lesz a csempész, és akit elkapott, a rendőr.

Játék közben hallgassuk a Just Got Paid című számot, ami arról szól, hogy milyen öröm fizetést kapni:

(Ha van rá idő, a foglalkozás végén megnézhetjük a videoklipet is.)

 

4. Zárókör (5 perc)
Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLETEK

allashirdetesek-ST

allashirdetesek-TF

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

A foglalkozás elején már sikerült egy fontos dolgot megvalósítanunk: a pozitív megerősítések hatására (mondj valamit, ami tetszett a mai napban; a hétvégén történt veled különleges dolog, ami jobbá tette a napodat; szülinapod egy emléke…stb) minden lány jókedvűen kezdte a foglalkozást.

Az álláshirdetések közötti válogatás nem ment zökkenőmentesen, mert mindenki azonnal szeretett  volna a felmerülő kérdéseire is választ kapni. Azonban már ekkor kitűnt, hogy a pénz, a nyelvtudás, a helyben kínált munka az, ami közül választani fognak. Senki sem szeretett volna bérszabó lenni. A fontossági sorrendnél egy lány mondta, hogy neki jó lett volna egy tanári végzettséghez kapcsolódó állás, de azért ő is választott. Az interjúkra jól felkészítették egymást, még arra is figyeltek, hogy van-e gyermeke, valaki, aki tud vigyázni rá, ha esetleg későbbi munka is lenne. Mindenkinek az interjúztató szerep tetszett jobban.
A levezető játéknál sikerült úgy játszaniuk, hogy amikor én voltam a rendőr, véletlenül se tudjak könnyen lecsapni rájuk. Ez volt az, amit a legtöbben szívesen hazavittek a foglalkozásról.
Tiszafüred
Az álláshirdetéseket, kicsit felületesen böngészték át. Inkább csak a főcímeket. Ez kiderült, amikor átbeszéltük a szempontokat. A divattanácsadó volt a népszerű, bár csak a „divat” szó fogta meg őket. A legfontosabb szempont az érdeklődés, az, hogy szeresse csinálni. Nem számít a fizetés, a távolság, Innen több lánynál eljutottunk oda, hogy igazán egyik sem érdekli a hirdetések közül, mert neki határozott célja van és a játék kedvéért sem szeretne ezek közül választani.
A foglalkozás nagyon hasznos volt, mert olyan dolgokra terelődött a beszélgetés, amiről néhányan nem gondolkodtak még. Beszéltünk a tanulás, a nyelvtanulás fontosságáról (ebben a csoportban ez elégé gyenge pont) Az állásinterjút a két hetedikes lány vezényelte le (szokás szerint). Felmerült a kérdés, hogy miért kell nekik itt lenni, hisz határozott jövőképük van?!
Talán azért, hogy megerősítsük őket, támogassuk őket, segítsék a bizonytalanabb társakat vagy egy új közösség tagjai legyenek… A játékot nagyon élveztük, hihetetlen, milyen ügyesen összetartottak.
Jó hangulatú, beszélgetős délután volt.