14. foglalkozás: NEM FORMÁLIS TANULÁS

  1. Nyitókör (10 perc)

 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Kistanár (10 perc)

 

A résztvevők két csoportot alkotnak. Egy önként jelentkező (a kistanár) kitalál és betanít a csapattagoknak egy rövid mozdulatsort (az egyik csoportban a teregetés, a másikban a virágültetés a téma). A csoportok bemutatják egymásnak a mozdulatsort úgy, hogy minden csoporttag egyszerre ugyanazt csinálja. A másik csoportnak ki kell találnia, hogy milyen tevékenységhez kapcsolódott a mozdulatsor.

 

  1. Nem csak az iskolában tanulsz (25 perc)

 

Nagy körben ülve a résztvevők egy labdát dobálnak. Aki elkapja a labdát, annak kell mondania valamit, amit tud csinálni. Pl. tudok járni, beszélni, enni… Ismételni nem lehet.

A foglalkozásvezető külön kártyákra írja, ami elhangzik, majd összekeveri a kártyákat.

A résztvevők párokat alkotnak, a párok között a foglalkozásvezető kiosztja a kártyákat. A párok egymás között megbeszéli, hogy az adott tudást hogyan, kitől, mikor tanulták meg.

Ha nehezen megy, a foglalkozásvezető kiegészítheti a kártyákat pl. az alábbiakkal: közlekedni, takarítani, főzni, karkötőt csomózni, viccet mesélni, olvasni, írni, törteket összeadni, kistesó pelenkáját kicserélni, labdázni, verset mondani, Tiktokozni

Nagy papírokra összegyűjtjük, hogy a résztvevők mostani tudásukat kitől és hol sajátították el, pl. iskolában, a családban valakitől, barátoktól, másvalakitől.

 

  1. Labirintus (10 perc)

 

Madzaggal és cellux-szal kijelölünk a teremben egy cikkcakkos útvonalat. Akadályokat teszünk a közelbe (pl. székek). Minden résztvevő háromszor végigmegy az útvonalon nyitott szemmel. Aztán egyenként, bekötött szemmel kell megtenniük ugyanazt az útvonalat. Mindenki választhat magának egy látó segítőtársat, aki kíséri, és aki csak akkor szólhat, ha az úton járó nagyon eltévedt.

 

  1. Zárókör (5 perc)

 

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

 

A foglalkozáson 9-en vettek részt, az őszi megfázás a lányokat sem kerülte el.
Az előző héttel ellentétben a hangulat nagyon jó volt. Mindenki élvezte a feladatokat, szívesen játszottak szerepjátékot és a “tudok valamit” is megmozgatta a fantáziájukat.
A legjobban azonban a csukott szemmel való akadálypálya tetszett nekik, még az is megpróbálta, aki a szemét sem meri behunyni. A segítségre azonban többeknek szüksége volt, amit nem minden esetben sikerült pontosan nyújtani.
Még mindig a visszaszokás fázisában vagyunk, de már alakul az együttműködés.