15. foglalkozás: SZAKMA

  1. Nyitókör (10 perc)

 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Mit leszel, ha nagy leszel? (12 perc)

 

Mindenki némán elmutogatja, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz, a többiek megpróbálják kitalálni.

 

  1. Mit kell tudnod? (15 perc)

 

A résztvevők három csoportban megkapják az alábbi pozíciók egyikét egy cetlin:

 

– A menetrend szerint közlekedő Holdkomp kapitánya,

– A Dínópark igazgatója,

– Az Óceánmélyi Wellness Szálloda vezetője.

 

Kiscsoportban írjanak listát, hogy szerintük ennek a pozíciónak a betöltéséhez milyen tudás, és milyen készségek szükségesek. A csoportok felolvassák egymásnak a listákat, a másik két csoport a lista alapján megpróbálja kitalálni, hogy mi lehetett a pozíció. Szükség esetén barkochba-kérdéseket is feltehetnek, hogy kitalálják.

 

  1. Álommeló (15 perc)

 

A csoportok továbbra is az előző feladatban kapott pozícióval dolgoznak. Pár perc alatt írjanak listát, hogy milyen szakmájú emberekre lenne szükség, hogy ezek a vállalkozások (menetrend szerinti Holdkomp, dínópark, óceánmélyi wellness szálloda) működni tudjanak. A takarítótól az állatgondozón át az űrhajósokig széles a skála!

A foglalkozásvezető felírja az összes szakmát a táblára. Minden résztvevő választ egyet, amire szívesen jelentkezne, és nagy körben elmondja, szerinte mit kellene még tanulnia, hogy betölthesse azt az állást.

 

  1. Zárókör (5 perc)

 

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉSEK

 

Salgótarján

 

A  foglalkozáson 11 lány jelent meg. Remélem, hogy mindenki egészséges marad és folyamatosan tudom tartani nekik, mert egyre jobban összecsiszolódik a csapat!
A feladatok nagyon tetszettek nekik: a szakma elmutogatásánál két lány volt, aki még nem tudta, mi szeretne lenni, így ők passzoltak. A vezető beosztásokat viszont már nagyon jól körülírták, megtalálták a hozzá való végzettségeket, tanulási utakat, a beosztottakat (még azt is összeírták, milyen tulajdonságúak, kinézetűek legyenek…itt a sportosság, a kedvesség, a megbízhatóság szerepelt az első helyen).
Az összegyűjtött szakmák, foglalkozások közüli választás, majd annak indoklása meglepetéseket is hozott: akiknek már volt továbbtanulási tervük, újak megismerése felé is kacsingattak ( szakács szeretne lenni, de szívesen utazna, ezért akár  a légiutas-kísérő is felkeltette az érdeklődését). Az idősebb lányok itt is több ismerettel rendelkeztek, ami számomra azt jelentette, hogy a pályaválasztás előtt állók már nagyjából tudják, hova és miért mennének szívesen tanulni.
A foglalkozás végi körben a jó hangulat, a csendes beszélgetés, egymás meghallgatása volt a leggyakoribb, amit megemlítettek.

 
 

Tiszafüred
 

A szakmáról hiába beszéltünk már többször mégis volt olyan kislány, aki nem tudja még, hogy mi lesz, ha nagy lesz. A nyolcadikos kislány viszont határozott elképzelésekről mesélt, aminek nagyon örültem.
A különleges szakmáknál nem igazán volt ötletük, kellett a csoport segítsége. Közösen egészítettük ki a tudást. A szakmák már könnyebben mentek.
Az tetszett nekik legjobban, hogy milyen sok szakma került szóba.