18. foglalkozás: RENDSZEREZÉS

  1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Csoportosítás (10 perc)

A foglalkozásvezető kitalál egy szabályt, ami alapján két-három csoportba rendezi a gyerekeket (pl. rövid és hosszú haj, ruhaszínek stb). A gyerekeknek ki kell találniuk, mi lehetett a szabály. További két-három körben egy-egy önként jelentkező talál ki szabályt.

 

  1. Ismerd meg a lakóhelyed! (30 perc)

A gyerekeket három csoportba osztjuk, minden csapat kap egy témát. A három téma: vásárlás, természeti környezet, híres emberek.

A tabletek felhasználásával 20 perc alatt minél több információt kell az adott témához kapcsolódóan a lakóhelyükről összegyűjteniük és egy A3-as papírra rendszerezve leírniuk. Ha keresgélés közben olyan információt találnak, ami a másik csapat témájához kapcsolódik, azt mondják meg a másik csapatnak.

Nagy körben a csoportok bemutatják, mit gyűjtöttek.

Megbeszéljük, hogy mennyire segítették egymást a csapatok, a csoporton belül hogyan tudtak együttműködni, beosztották-e egymás között a feladatot, hogyan lehetett volna még hatékonyabban dolgozni.

 

  1. Zárókör

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉS

Tiszafüred
 

Témánk a rendszerezés volt. A foglalkozás elején a  csoportba rendezés nagyon nehezen ment. Fáradtak, nyűgösek voltak. Most K. az, akit kerülnek. Csendes, visszahúzódó kislány a felnőtt jelenlétében, de a gyerekek  elmondása szerint piszkálja társait, akaratos, agresszív verbálisan. Hiába nincs a csoportban osztálytársa, még sem szívesen dolgoznak vele csoportban, még mellé se akarnak ülni.
Ez volt az első tabletes foglalkozás. Nagyon jó ötlet volt a tablet vásárlása. A digitális kompetenciával a többségnél semmi baj, első dolguk volt, hogy az időt beállították, mert zavarta őket, hogy hibás. Együttműködtek, segítettek. Mire észbe kaptam, már a Facebookot is letöltötték. Ezt a részt naponta használják, némelyiknél már a függőség is fenn áll.
Az információgyűjtés, információ keresése  azonban mindenkinél problémát okozott. Nem tudták, hogyan keressenek, hová és mit írjanak be. Amikor beírták, mit nyissanak meg. Nem találták az információt. Akiknek nincs okostelefonja, azoknál a tablet lépten-nyomon kikapcsolt. Sokat szenvedtek, mire sikerült néhány dologra rátalálni. Úgy gondolom, hogy az ilyen feladatok lehetőséget adnak arra is, hogy legközelebb egyes tantárgyakhoz kapcsolódóan is tudjanak információkat keresni. Bár azt mondták, hogy ez a foglalkozás nem volt se jó, se rossz, igazán nem visznek haza semmit.
Szerintem pedig sikeres volt, mert megtanultak információt gyűjteni és olvastak is!

 

Salgótarján

 

Az első feladatnál még nem tudták, mi is vár rájuk, különböző csoportosítást találtak ki: szemszín, ruhaszín, életkor, kezesség (bal-jobb-mindkettő), lakóhely.
Végül a ruházat alapján választottak maguknak csoportot. Meglepődtek, amikor a tableteket kiosztottuk nekik. Boldogan vették a kezükbe és nagyon szívesen dolgoztak egymással. Még az is csendben volt, akire ez nem jellemző. Sokféle keresést vittek végbe, segítettek a másik csoportnak. Megállapították, hogy a nagyobban jobban tudnak keresni, kulcsszavakat megtalálni.
A foglalkozás végén  kérték, hogy hadd játszanak még egy kicsit, amit természetesen megengedtem nekik. A zárókörben elmondták, hogy nagyon jó volt, hogy ők is kézbe vehették a tableteket.