19. foglalkozás: SZABÁLYALKOTÁS

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Szabálykövetés (10 perc)

A gyerekek két csoportban dolgoznak. Mindkét csoport kap egy-egy logikai készletet. A foglalkozásvezető sorra adja a külön kinyomtatott feladatkártyákat a csoportagoknak, egyet-egyet a két csoportban. Senki ne mutassa meg másnak a feladatát. Amint mindkét csoportban elvégezték a szerepkártyákon lévő feladatot, valaki fényképezze le a tabletjével a képet, majd megkapja a következő ember is a kártyáját. Minden lépést fényképezzen le valaki. A résztvevők létszámától függően a szabálytörő a 3-4. legyen a sorban, de ne ő legyen az utolsó.

Feladatkártyák:

1. A nagy és kicsi lyukas körökből formázz virágot! Minden elemet használj!
2. A kicsi, nem lyukas négyzetekből formázz virágszárat!
3. A kicsi, nem lyukas háromszögekből formázz leveleket!
4. Szedd szét az összerakott elemeket!
5. Az összekavart elemekből tetszésed szerint rakj ki új képet!
6. A még fel nem használt elemekből egészítsd ki a képet!

Nagy körben, a készített fényképek segítségével beszéljük meg: miben különbözik a két csapat által készített végleges kép? Ki érzi úgy, hogy ha szabályok nélkül dolgozhatott volna, szebb képet készít? Milyen érzés volt szétszedni a többiek munkáját? Kit zavart, hogy a társa összekuszálta a képet?

 

3. Szitakötős pályázat (30 perc)

A foglalkozásvezető ismerteti a Szitakötő 2020/51 számának hátlapján olvasható pályázatot.

A gyerekek három csoportban dolgoznak. Először megbeszélik, hogy miket tartanak a legfontosabb iskolai viselkedési szabályoknak. Milyen büntetés vár arra, aki nem tartja be ezeket a szabályokat? Tableten a Google Play Áruházból töltsék le a ’Gyors jegyzettömb’ alkalmazást. Ebbe jegyzetelhet mindenki egyénileg, papírt nem használhatnak.

Egy-egy A3-as papírra plakátot készítenek a szabályokról és a büntetésekről.

Majd módszereket találnak ki, hogy a büntetésen kívül hogyan lehetne elérni, hogy a gyerekek betartsák az iskolai viselkedés észszerű szabályait, és készítenek egy másik A3-as plakátot ugyanazokról a szabályokról és az új módszerekről.

A csoportok bemutatják egymásnak a plakátjaikat.

 

4. Zárókör

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉS

Tiszafüred

Ezen a foglalkozáson nagyon kevesen voltunk. Ugyanis 7 kollégám Covid-os, így egyre több szülő fél és nem engedi iskolába a gyereket. Ráadásul a gimnáziumban meghalt a kolléganő, ez tovább fokozza a félelmet és a hangulatnak se tesz jót.
A logikai lap tetszett a lányoknak, jól eljátszottak vele, de a szövegértésük fejlesztésre szorult. Nem tudtuk titkosítani a kártyákat, mert vagy megmutatták vagy nem jól értelmezték. De a feladat tetszett nekik. A fotózást pedig még jobban élvezték.
A jegyzettömb letöltése nagyon ügyesen ment, a jegyzetelés pedig sokkal jobban ment így, mintha papírra kellett volna írni. Próbálgatták, még a billentyűzet színét is sikerült megváltoztatni, élvezték.
A plakátkészítés kicsit nehezebb volt számukra, könnyebben beszéltek róla, mint hogy megelevenítsék. Az egyik viszont egész jó lett, azt el is küldtem.
A jó az volt most, hogy tableteztünk, de eszükbe se jutott a Facebook, mégis élvezték és szerintem tanultak hasznos dolgokat.

 

Salgótarján

A 19. foglalkozáson 9 lány jelent meg, alig várták, hogy ismét kézbe vehessék a tableteket. Már a kezdő körben elmondták, hogy szeretnének velük egy kicsit tovább dolgozni.
Az első feladatnál meglepődve tapasztalták, hogy nem is olyan könnyű olyan képet készíteni, amely visszatükrözi azt a hangulatot, feszültséget, amit az okoz, ha szét kell rombolni valakinek a munkáját. Ezt mindketten elmondták és azt is, hogy a legnehezebb az volt, hogy nem beszélhettek róla, nem magyarázhatták meg, miért is csinálták. Az egyéni feladatmegoldásoknál pedig azt emelték ki, hogy nagyon szívesen segítettek volna a másiknak. Nehezükre esett nem beleszólni a többiek munkájába.
A második feladatnál a problémát az okozta, hogy nem mindenki tudta azonnal letölteni a megfelelő applikációt: itt segítséget kértek, főként azok, akiknek nincs okostelefonjuk. Azonban a sikeres művelet után már arra koncentráltak, hogy a félelmeiket, szorongásaikat, amik az iskolában érik őket, hogyan is tudnák, milyen módszerekkel, esetleges szabály átalakításokkal megoldani. Mindhárom csoportnál megfigyelhető volt, hogy a dicséret, a megerősítés mennyire fontos a számukra.
A foglalkozás végi összefoglalóban megemlítették, hogy nehéz volt számukra a rombolás, a tabletek kezelése, a képkészítés. Ugyanakkor a jó hangulatot, a segítségnyújtást, az egymás meghallgatását ismét pozitívnak találták.
A tabletekkel még egy negyed órát hagytam őket játszani, fényképeket készíteni, majd pedig megbeszéltük, hogy a szünetben találkozunk a töklámpások éjszakáján.
Nagyon jó, hogy sikerül őket és természetesen a szüleiket is a városi programokba bekapcsolni, hiszen alig mozdulnak ki otthonról.