22. foglalkozás: MINIPROJEKT

  1. Nyitókör (10 perc)

 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. A főnök azt mondja… (10 perc)

 

A foglalkozásvezető elmagyarázza, hogy ha úgy ad utasítást, hogy elé teszi „A főnök azt mondja”, akkor meg kell csinálniuk, amit mond (pl. háromszor felugranak, csinálnak egy felvőtámaszt, körbe futják a termet), de ha nem így kezdi a mondatot, akkor nem. Néhány próbakör után egy-két önként jelentkező is átveheti a játék vezetését.

 

  1. Mit lehet ebből összehozni? (15 perc)

 

A résztvevők két csoportban dolgoznak: A és B.

Az A csoport kap: 1 csoki ízű pudingpor (főzés nélküli), 0,5 l tej, 100 gr babapiskóta, 1 üveg meggybefőtt, 1 evőkanál kakaópor, 1 lapos tál, 1 habverő

Az A csoport kap: 1 csoki ízű pudingpor (főzés nélküli), 0,5 l tej, 100 gr babapiskóta, 1 üveg meggybefőtt, 1 evőkanál kakaópor, 1 lapos tál, 1 keverőtál

A csoportoknak ki kell találni, hogy mit készíthetnek a hozzávalók segítségével. Semmi más hozzávalót, eszközt nem használhatnak. Ha maguktól nem jönnek rá, hogy egymás eszközeit kell használniuk, és leblokkolnak (vagy az ujjukkal akarják elkeverni a pudingport, esetleg a lapos tálban próbálják összekeverni), a foglalkozásvezető kérdésekkel vezesse rá őket a megoldásra.

Az elkészült édességet félretesszük, kicsit állnia kell, a foglalkozás végén közösen megehetik. (Kanalakat és kistányérokat csak a végén adjon a foglalkozásvezető).

 

  1. Projektmunka (20 perc)

 

A résztvevők párokban dolgoznak. A foglalkozásvezető elmagyarázza, hogy a pudingkészítés feladata olyan, mint egy miniprojekt.

A párok töltsék ki a mellékletben található, projekttervezési táblázatot, a tableteket használva keressék meg az információkat, amiket nem tudnak (pl. mennyibe kerültek a hozzávalók).

Nagy körben megbeszéljük, miért fontos előre tervezni, mi mindenre kell ügyelni egy terv megvalósításakor, milyen problémák léphetnek fel.

 

  1. Zárókör (5 perc)

 

Pudingevés közben beszélgetés. Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

 

MELLÉKLET

 

 

VISSZAJELZÉS

 

Salgótarján

A puding-készítés nagy sikert aratott a gyerekek között. Már maga a bevezető feladat is derültséget okozott, hiszen kicsit fáradtan már nem sikerült mindenkinek odafigyelnie. A játékvezetés átadása pedig a tévesztő feladata lett, amit szívesen csináltak.
A meglepődés volt tapasztalható, amikor a puding hozzávalóit meglátták. Azonnal feltűnt nekik, hogy nincs mindenből két darab, ill. hogy a babapiskótán, a tejen és a meggyen is osztozni kell. Ennek ellenére nagyon ügyesen, 10 perc alatt megoldották és elkészítették a pudingokat.
A mini-projekt készítése, leírása az elkészített munka után gyorsan ment: egyedül a költségvetés leírása volt az, amit nehezen találtak meg. Még mindig nehézkes a keresés a tableteken, mert a telefonjukon másképp keresnek, más a betűkiosztás és maga a gépelés is nehézkes számukra.
Az elkészült projekteknél a kiegészítéseket a csoporttagok ügyesen megtették, azonban egymás meghallgatása még nem minden esetben sikerült, ezen még dolgozni kell.
A puding evésnél kicsit kevés volt az idő, amíg állt és összeérett, mert egy kicsit kemény maradt a piskóta, de elfogyott és remek hangulatban mentek haza.
Volt, aki már hazafelé megvette a hozzávalókat, hogy otthon is elkészítse.

 
Tiszafüred

Beszélgetéssel kezdtünk. D. kicsit zokon vette, hogy újra felhoztam, de mindannyian egyetértettek velem. Így fogalmaztak: ez egy zárt csoport, ahol bízhatunk egymásban, segítjük egymást és őszinték lehetünk. D. elmesélte, hogy az apukája 1 hónap után jött haza a kórházból. Tulajdonképpen az a fiú volt a férfi a családban.
A komoly téma után jó volt a játék, kicsit vidámabbak lettünk. A süti készítést élvezték, mindkét csoportban volt 2 vezéralkat, aki irányított. Az eszközhiányt nem vették észre, fogtak volna hozzá, fel kellett hívni a figyelmüket a puding készítési javaslatára. Ekkor a nagyok határozottan magukhoz ragadták az elsőbbséget.
A tervezés ügyesen ment, mert maguk választották a párokat. A tabletet is jól használták.
A legjobb a sütikészítés volt ezen a foglalkozáson. Meg is tervezték, hogy máskor is csinálunk ilyet, csak akkor majd kókuszgolyót. ( A volt tanítványaim emlékeztek rá, hogy anyák napjára mindig készítettünk kókuszgolyót, ezzel vendégeltük meg az anyukákat és a nagymamákat).