23. foglalkozás: KÖRNYEZETVÉDELEM

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Igaz rád? (10 perc)

Minden résztvevő kap egy szerepkártyát (Melléklet 1). A foglalkozásvezető ezután sorra mondja az alábbi állításokat, akire igaz az állítás, elvégzi a hozzá tartozó feladatot. Ha a résztvevők bizonytalanok, közösen megbeszélhetik, kire mi lehet igaz.

Szerepkártyák: kávézacc, kólás palack, krumplihéj, használt papírzsebkendő, kartondoboz, használt elem, lejárt gyógyszer, almacsutka, mosószeres flakon, használt pelenka, befőttes üveg, sörösdoboz

1. Ha téged be lehet dobni a komposztálóba, négykézláb menj a terem sarkába!
2. Ha téged be lehet dobni valamelyik szelektív gyűjtőbe, békaugrásban menj az ajtóhoz!
3. Ha téged nem lehet szelektíven gyűjteni, ugorj háromszor a levegőbe!
4. Ha veszélyes hulladék vagy, nyomj három fekvőtámaszt!

 

3. Kreatív házibuli (25 perc)

A résztvevők három csapatban dolgoznak. Minden csapat kap egy csomag képkártyát Melléklet 2). A házibuliba a vendégek a képeken látható dolgokat hozták. A csapatok feladata, hogy átgondolják, a buli végén milyen hulladékok maradnak, és melyiket hova kell tenniük. (Figyeljünk a részletekre, pl. a banánhéjat csak akkor lehet komposztálni, ha biobanán.)

A tabletek segítségével gyűjtsenek kreatív ötleteket, hogy a megmaradt hulladékból mit lehetne csinálni (pl. madáretető, tartódoboz stb.)

 

4. Mutogasd el! (10 perc)

Egy-egy önként jelentkező megpróbálja a többi résztvevőnek némán elmutogatni az alábbi tevékenységeket:
a) őszi avar összegyűjtése az utcán
b) hólapátolás
c) lekvár befőzés

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

Melléklet 1

Melléklet 2

 

 

 

VISSZAJELZÉS

 

Tiszafüred

Nagyon tetszett a lányoknak az ” igaz rád” játék, bár nem voltak teljesen képben a különféle hulladékok milyenségével, erről beszélnünk kellett. A kreatív házibuli már jobban ment. Egyre ügyesebbek a böngésző használatában. Saját ötleteik is voltak: papírbrikett és dekoráció készítés poharakból (hóember).
A mutogatós játéknál a lekvárfőzés kifogott rajtunk, de jól szórakoztunk.

 

Salgótarján

A környezetvédelem témakör még mindig a szívem csücske, hiszen őkoiskola lévén elég gyakran “tettekre sarkall” bennünket. A foglalkozás elején azonban még beszámoltak az otthoni puding készítés sikeréről! A szülők is örültek, hogy négyen is elkészítették a családnak….
Az “igaz rád” feladatnál ügyesen kiválogatták a szerepkártyákat, szinte nem is volt olyan, akinek segíteni kellett.
A házibuli utáni takarítás, hulladék csoportosítás is jól sikerült, sőt, az újrahasznosításra is nagyon jó ötleteket találtak (mikulás, csomagolás, pizzásdobozból fiókos szekrény, fémdobozból madáretető stb.).
A mutogatásnál mindhárom jelentkező sikeresen végezte a feladatát, így kitalálták a többiek. A néma mutogatás okozott csak némi kívánnivalót, mert még mindig nehezen megy a beszéd nélküliség…..
A “mit viszel haza…” körben az ötleteket vitték haza, amiket az újrahasznosítás közbeni keresésnél találtak.