25. foglalkozás: KARÁCSONY

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Karácsonyi díszek (8 perc)

A fülbevaló/gyűrű alapokból és a rendelkezésre álló apró karácsonyi díszekből mindenki elkészít magának valamilyen ékszert.

 

3. Mások ünnepe (12 perc)

Minden résztvevő kap egy országcetlit (lásd 1. melléklet ). A tabletjén keresgélve keresnie kell egy arra az országra jellemző karácsonyi ételt vagy szokást. A cetlik kiosztása közben átbeszéljük, milyen keresőszavakat érdemes beírni, pl. Dánia, karácsony, étel, szokás.

Utána nagy körben mindenki elmeséli, mit talált.

 

4. Az én ünnepem (15 perc)

Minden résztvevő jegyzeteket (2. melléklet ) készít arról, hogy milyen karácsonyi szokások vannak az ő családjában, és mit szeretne, ha majd felnőtt lesz, hogyan ünnepeljék a karácsonyt.

Nagy körben mindenki elmondja a terveit.

 

5. Szokatlan ajándékok (10 perc)

A résztvevők tegyenek javaslatokat, hogy milyen ajándékot tudnának adni a szeretteiknek, ami nem tárgy, és nem vásárolható meg pénzért. A foglalkozásvezető jegyzetel a táblára, majd mindenki kiválaszt egy ötletet, és elmondja, kinek adná karácsonyi ajándékba. Közben beszélgethetünk arról is, hogy mennyire érzik a drága ajándékot a szeretet mértékegységének: vajon az szereti őket jobban, akitől drágább ajándékot kapnak?

 

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

1. MELLÉKLET

 

2. MELLÉKLET

 

VISSZAJELZÉSEK

 

Tiszafüred

 

A fülbevalók gyorsan készen lettek és mutatósak is lettek. A különféle országok karácsonya is sikert aratott, érdekes dolgokat találtak, ez volt az első alkalom, amikor nehéz volt továbblépni a következő feladatra. mindig talált valaki valami érdekeset.
A saját karácsonyi szokásaik szinte egyformák voltak: sok ennivaló és ital, fadíszítés, ajándékok. A tervek leptek meg a legjobban: 5 lányból kettő csinálná ugyanúgy, 3 pedig elutazna.