26. foglalkozás: HÍRES EMBEREK

  1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

  1. Póz (10 perc)

Egy önként jelentkező résztvevő némán eljátssza, hogy híres ember. A többiek megpróbálják a mozdulataiból kitalálni, hogy miért híres (pl. színész, énekes, sportoló, politikus, bűnöző). Az időtől függően két-három kört játszunk.

  1. Interjú (25 perc)

3.1. A résztvevők elképzelik, és lejegyzetelik, hogy ha híres emberek lennének, milyen kérdésre válaszolnának szívesen és mire nem. Nagy körben megosztják a gondolataikat.

3.2. A résztvevők eldöntik, hogy ki az a híres ember, akivel szívesen beszélgetnének. A tabletjükön kutatva megpróbálnak minél több információt összegyűjteni róla.

3.3. A résztvevők párokban dolgoznak. Elmondják egymásnak, hogy milyen információkat gyűjtöttek össze, és segítenek a párjuknak kitalálni, mit lehetne kérdezni egy interjúban, mire kíváncsiak még.

Nagy körben megbeszéljük.

  1. Öt perc hírnév (5 perc)

A foglalkozásvezető beszélgetést kezdeményez arról, hogy mi a hírnév. Egyértelműen jó, ha valaki híres? Mi lehet a hátulütője? Meddig híres valaki? Mi a különbség egy valóságshow celebje és egy Nobel-díjas tudós hírneve között?

  1. Paparazzi (5 perc)

A paparazzo olyan lesifotós, aki hírességekről titokban, engedély nélkül készít felvételt. Az olasz szó többes száma a paparazzi.

Egy önként jelentkező résztvevő lesz a híresség, akit a többiek a tabletjükkel megpróbálnak lefotózni. A híresség kimegy a teremből, a lesifotósok tetszés szerint elhelyezkednek a teremben. Amikor a híresség belép a terembe, a lesifotósok megpróbálják lefotózni minél közelebbről az arcát, ő pedig megpróbálja megakadályozni, de csak akkor kezdheti eltakarni magát, ha már belépett a terembe, előbb nem. A lesifotósok és a híresség nem érinthetik meg egymást (nem dulakodhatnak).

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

VISSZAJELZÉS

Salgótarján

Az első híres ember nálunk egy koreai zenész volt, akinek a mozdulatait, gesztusait olyan pontosan játszotta el az első jelentkező, hogy szinte mindenki azonnal ráismert. A másodiknak bemutatott Diána hercegnő volt, akit élethűen, a gyermekekhez lehajoló, szerető, gondoskodó királyi mivoltában mutatta be a második jelentkező.
A kérdéseket főleg ehhez a két hírességhez kötődve tették fel, de volt, aki a török filmsorozat férfi szereplőjének bőrébe  szeretett volna bújni. MIndenki szívesen válaszolt volna a közszereplői kérdésekre, de a magánéletüket nem szívesen osztanák meg a világgal. Ezt meg is indokolták azzal, hogy az nem tartozik másra, csak saját magukra.
Rengeteg információt kerestek a tableten a már kiválasztott emberekről, de még a filmszereplők és magyar zenészek is érdekelték őket.
A hírnév és a celebség kapcsán megbeszélték, hogy ahhoz, hogy valaki ne hírhedt, hanem híres legyen, ahhoz valami pozitív dolgot kell tennie. A celebeket általában úgy jellemezték, hogy negatív magatartás-mintát közvetítenek az emberek felé.
A paparazzi-fotózásban nagyon gyorsan elmerültek. Tetszett nekik, hogy nem tudott mindenkire ugyanúgy figyelni és sikerült ténylegesen meglepetés fotókat is készíteni róla.
A foglalkozás végén azt emelték ki, hogy megtudtak olyan információkat is a kiválasztott hírességről, amit még nem tudtak. A jó hangulat és a közösséggé kovácsolódás volt  a másik, amit többen is pozitívnek értékeltek.