27. foglalkozás: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Bábu vagy (5 perc)

Minden résztvevő kap egy szerepkártyát (lásd melléklet), de nem mutatja meg másnak, hogy mit kapott. Adott jelre a szerepének megfelelően mozog a térben.

Ha szerelmes: ábrándosan andalog, szívére szorított kézzel sóhajtozik.

Ha állapotos: lassan mozog, kézzel óvja a hasát.

Ha gyerekekkel van: úgy tesz, mintha mindkét kezével kisgyerekek kezét fogná, folyamatosan figyel ide-oda.

Egy-két perc után a résztvevők próbálják egymás mozgása alapján kitalálni, hogy a többiek milyen szabály szerint mozognak.

3. Játéktervezés (30 perc) – kartonlapok, filctollak, ollók, játékbábuk

A résztvevők három csapatban dolgoznak. Minden csapat kap egy témát, a társasjátékuknak ehhez a témához kell kapcsolódnia. A részfeladatoknál a foglalkozásvezető ügyeljen, hogy betartsák a megadott időkereteket, pontosan tudják előre, mi a feladatuk és mennyi idejük van. Ne tervezzenek túl bonyolult szabályokat, túl sok időt igénylő kivitelezést. A feladat elején beszéljék át, hogy ki szokott társasjátékozni, melyiket játékot ismerik, szeretik. (3 perc)

TÉMÁK: környezetvédelem, lakberendezés, főzés

3.1. A foglalkozásvezető elmondja, hogy a jó társasjáték egyedi és szórakoztató. A csapat gyűjtsön ötleteket, hogy az adott témában miről szólhatna a játék. (5 perc)

3.2.  A csapat találja ki a játékszabályokat. Szükség esetén használhatják a tabletet, hogy példákat keressenek. (5 perc)

3.3. Rajzolják meg egy A4-es kartonra a játékot, ha szükséges, készítsenek játékkártyákat, a csapattagok osszák be egymás között a feladatokat. Ügyeljenek az igényes kivitelezésre. (12 perc)

3.4. A játékok bemutatása (5 perc)

Ha valamelyik csapatnak nincs elég ideje befejezni a játékát, a foglalkozásvezető nyugtassa meg őket, hogy a következő alkalommal (vagy otthon) befejezhetik.

Beszéljék meg, hogyan lehetett volna jobban gazdálkodni az idejükkel.

A következő foglalkozás alkalmával lehet időt biztosítani, hogy kipróbálják egymás játékát.

4. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉS

Salgótarján

A ‘hogyan érzed magad’ kérdésre a válaszok: éhesen, fáradtan, nyúzottan, kíváncsian, feldobottan, álmosan, jól, rosszul voltak a válaszok. Nagyon változó hangulatban érkeztek, de már a szerepjátéknál kezdett oldódni a feszültségük, hiszen nevetve vették észre, hogy többen is ugyanazt a szerepkártyát kapták.
A társasjáték feladathoz a csapatokat is ennek megfelelően alakítottuk ki. Két 3 fős és egy két fős csapat lett, mert mindhárom társasjátékot szerették volna elkészíteni.
A gondolkodásuk szerint: a környezetvédelemhez egy ‘ki nevet a végén’-hez hasonló játéktáblát, a lakberendezéshez egy ‘gazdálkodj okosan’-hoz hasonlító, a főzéshez kapcsolódóan pedig egy pontgyűjtő játékhoz hasonló társasjátékot terveztek. A megvalósításnál és a szabályalkotásoknál használták a tableteken megkeresett ötleteket. Főleg a játéktábla feladataira figyeltek oda, hiszen kértem, hogy mielőtt bemutatják, játszanak is vele, próbálják ki.
Sajnos, az egymás játékainak kipróbálására már nem volt idő, pedig a foglalkozás végén mindenki ezt még szerette volna. Így ezt a következő alkalommal tesszük meg, ezzel kezdve a foglalkozást.
Elhangzott még a zárókörben, hogy nagyon felszabadultan tudtak játszani és ez boldogságot okozott nekik. Egyedül egy lány jegyezte meg, hogy ő nem szokott társasozni, a többiek viszont bevonzották őt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MELLÉKLET