3. foglalkozás: Hideg van

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Hogyan fázik? (10 perc)

A résztvevők szerepkártyákat (1. melléklet) kapnak, egyenként azt kell eljátszaniuk, hogyan viselkedik az adott szereplő -10 fokban. A többiek megpróbálják kitalálni, ki/mi lehet az.

Szerepek: idős néni, kisfiú, kutya, pohár víz, cinke, nő magassarkú cipőben, síelő, jegesmedve, műkorcsolyázó, pálmafa, biciklis, macska

3. Állatok télen (10 perc)

A résztvevők három csoportban dolgoznak. Minden csoport megkapja a 2. melléklet képeit. A feladatuk, hogy az állatképeket tegyék össze azzal a képpel, ami segíti, hogy átvészeljék a telet. Több jó megoldás is elfogadható.

Segítségképpen felhasználhatják a Szitakötő 2020/52-es számából a Tél-ügy című cikket: https://ligetmuhely.com/szitakoto/tel-ugy/

Ahol van tablet, azon is keresgélhetnek.

4. Versek (15 perc)

A résztvevők három csoportban dolgoznak. Meg kell keresniük a Szitakötő 2020/52-es számában azt a verset, amiben a víz mindhárom halmazállapota szerepel.

A feladat megkezdése előtt beszéljük át, hogy a víz három halmazállapotban fordulhat elő: folyékony, szilárd, gőz. Kérjünk mindháromra példát!

Kisebbekkel azt is érdemes tisztázni, hogy ha átlapozzák a folyóiratot, honnan tudják első látásra, hogy melyik szöveg a vers (pl. rövidebbek a sorok).

A vers: https://ligetmuhely.com/szitakoto/az-benne-a-jo/

Ebben szerepel „pára”, „a fagy hócsipkét horgol a fákra”, és „bőgés” (könny).

Ha nagyon nem találják, a foglalkozásvezető tegyen fel segítő kérdéseket, amivel rávezeti őket. 

Ha marad idő, írjanak/mondjanak mondatokat, amikben a víz különböző halmazállapotokban szerepel.

5. Olvadó hóember (10’)

A résztvevők három csoportban dolgoznak. Játsszák el, hogy hóembert építenek (egyikük legyen a hóember), és aztán a hóember lassan elolvad.

6. Zárókör (5 perc)

            Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?       Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy ez a foglalkozás biológia- és fizikaóra volt.

1. melléklet


2. melléklet