1299
post-template-default,single,single-post,postid-1299,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

3. foglalkozásterv: CSALÁDI ÖRÖKSÉG

  1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. A család zászlaja (10 perc) – A4-es papírok, filctollak, színesek

Egyéni feladat: Készítsd el a (mostani) családod zászlaját! Gondold át, milyen színek jelképezik legjobban, illetve mi lenne az a jellemző tárgy vagy ábra, amit a közepére raknál.

A gyerekek 5 perc alatt elkészítik a zászlót, aztán nagykörben mindenki bemutatja a sajátját.

 

  1. Az én örökségem (12 perc)

Előzetesen megkérjük a gyerekeket, hogy hozzanak magukkal a foglalkozásra egy olyan tárgyat, amit a családjuk nagy becsben tart. Nagykörben mindenki bemutatja a hozott tárgyat, röviden elmeséli, miért fontos a családjának.

 

  1. Családunk híres neve (10 perc)

A gyerekek két csapatba állnak. Amikor a foglalkozásvezető azt mondja „Családunk híres neve… pl. Fellegvári”, a csapattagoknak az F betűt kell a testükkel minél gyorsabban megformálniuk. A két csapat versenyez, minden betűnél az a csapat kap egy pontot, akinek gyorsabban sikerül a betű formálása. A pont csak akkor jár, ha minden csapattag a betű részese. Kéttagú betűknél mind a két betűt meg kell formálni, ékezetes betűnél az ékezetet is.

Családnevek: Kalandföldi, SZéllelbélelt, Őzlábgomba, Gólyafalvi, Csupaszív, Hollószín, Újmódi

 

  1. Altass el! (12 perc)

A gyerekeknek némán, csak mutogatva sorba kell állniuk úgy, hogy a sor egyik végén az álljon, akinek a legtöbb testvére van, a másik végén, akinek a legkevesebb. Az ugyanolyan számú testvérrel rendelkező gyerekek némán állapodjanak meg a sorrendben. Aztán párokba állítjuk őket úgy, hogy a sor két végén álló gyerekek kerülnek párba, majd a mellettük állók. Ha páratlanul vannak, a foglalkozásvezető is beáll játszani. A pár egyik tagja az édesanya, aki karjába veszi (amennyire tudja) a párját, aki a kisbaba, és halkan a fülébe énekel egy altatódalt vagy mondókát (bármit). Aztán szerepet cserélnek. Röviden beszélgessünk róla, hogy szerintük miért fontos az éneklés, ringatás, mondókázás, miért nem szabad túl vadul, gyorsan rázni a babákat.

 

  1. Zárókör (6 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

A család zászlaját terveztük meg a 3. foglalkozáson. Néhányan bemutatták a család legbecsesebb tárgyát.  Két csapatban családi kezdőbetűket elevenítettünk meg, nagyon jó hangulatban. Végezetül elringattuk egymást.

Több feladat is nehézséget okozott. Nagyon nehezen tudtak zászlót tervezni, ötletük nem volt. Tárgyat is kevesen hoztak. Elfelejtettek, vagy inkább nem tudták, hogy mit hozzanak.

Akik hoztak, azok viszont nagyon aranyosak voltak.

N. K. a telefont hozta, mert náluk az a legfontosabb tárgy, a család minden tagjánál.

B. B. egy családi fotót hozott, melyen a teljes nagy család rajta van, náluk ez a legfontosabb.

R. L. egy plüss majmot hozott, amit a mamájától örökölt, nagyon szereti, bár már a kis testvére alszik vele.

Nagyon jó hangulat alakult ki a családi betűknél, a kezdeti nehézség után. Kezdetben megint nem volt ötletük.

A ringatós játéknál inkább ölelték egymást kedvesen, mindenki fontosnak tartotta, hogy a kisbabákkal így bánjanak.

Kicsit kevesebben voltunk, de nagyon jól éreztük magunkat a foglalkozáson.

 

Salgótarján

Már a kezdőkörnél is nyugodtak voltak a lányok. Mindenki meghallgatta a másikat, odafordultak egymáshoz. A zászlók készítésénél nagyon kreatívak voltak. Még az is, akinek először nem volt ötlete, jól oldotta meg a feladatot. Meg is jegyezték, hogy nagyon jó, hogy itt nincs rossz, csak jó megoldás.

A családtól hozott tárgyak sajnos kevésnek bizonyultak. Sajnos nem nagyon van, ami nemzedékeken keresztül megőrződik számukra. Ez fontos tapasztalat volt a számomra….

A családok által megvalósított betűalakítás pillanatok alatt megtörtént. A. Vanessza és R. Tímea, R. Henrietta két családnál jól összehangolta a munkát és a többiek el is fogadták az ötleteiket.

Az utolsó feladatnál nagyon sokat nevettünk. Érdekes volt látni és átélni a boldogságukat, amely az egymáshoz való pozitív hozzáállásukból alakult ki.

A váltásnál pedig elvárták egymástól, hogy másik dalt énekeljenek nekik.

A befejező körnél először nehezen tudtak megszólalni a nevetéstől, de mindenki azt említette, hogy a mai napon jó volt a hangulat, szívesen vettek részt a feladatokban. Mindenki csak pozitív visszajelzést adott: nevetés, jókedv, jó feladat, rajzolás, együttműködés szavakat hallottam.