4. foglalkozás: Az emberi test

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Számold meg! (15 perc)

A résztvevők a saját pulzusukat mérik meg először nyugalmi állapotban, utána 30 gyors guggolást végeznek és megmérik megint. Másodpercet is mutató órát, telefont vagy a tableteket lehet használni az időmérésre. A résztvevők magukban számolnak.

A feladat előtt a foglalkozásvezető tisztázza, hogy mi a pulzus és hol lehet kitapintani.

A pulzus mérésekor a szív percenkénti összehúzódásainak a számát határozzuk meg.

Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni, de jól tapintható még a halántéktájon és a nyak két oldalán futó ütőér is.

nyugalmi pulzusszám átlagértéke 70/perc, ám az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti értéket normálisnak tekintjük. A pulzus szaporasága függ a kortól (a csecsemőké, kisgyermekeké szaporább), a nemtől (a nőké általában szaporább), a fittségtől (a sportolóké ritkább). 

Ha van még idő, a résztvevők a nyelvük segítségével számolják meg, hány foguk van. beszéljük meg, hogy hány tejfoguk van még. A gyerekek teljes fogsorában 20 tejfog található. A felnőtteknek 32 foguk van, de a bölcsességfogak nem nőnek ki mindenkinél.

3. Sebeink (15 perc)

Kérjük meg a résztvevőket, hogy mutassák meg, ha van valamilyen sebhelyük (és nem kell nagyon levetkőzni, hogy megmutassák).

Beszéljük meg, mi történt, mennyire fájt, vérzett-e, ki segített, mit csinált. Mit tennének, ha elvágnák az ujjukat, megégetnék magukat, elesnének (sebtisztítás, fertőtlenítés)? Hogyan segítenének másnak? Mikor kell felnőtt segítségét kérni?

4. A bennünk dolgozó rendszerek (15 perc)

A résztvevők kiscsoportban dolgoznak. Megkapják az 1. mellékletben látható képeket (lányok a lányt, fiúk a fiút, vegyes csoportok mindkettőt). Kérdezzük meg, a képek alapján el tudják-e mondani, hogy milyen rendszerek vannak a testünkben.

Ha nem megy, kiosztjuk a 2. melléklet felvágott szókártyáit. A foglalkozásvezető segítő kérdéseket tesz fel: mire valók ezek a rendszerek, mit csinálnak? Mi történik, ha valahogy meghibásodnak?

csontozat tartja az izmokat, így tudunk mozogni, és védi a belső szerveinket. A felnőtteknek körülbelül 206 darab csontja van, az újszülöttnek 270, de serdülőkorban bizonyos csontok egybeolvadnak. Tört már el valakinek csontja? Mennyi ideig tartott a gyógyulás?

Az izomrendszer 350 izomból áll, a mozgásban van nélkülözhetetlen szerepe. Ki mennyire izmos, mutassátok meg!

Az érrendszer biztosítja a vér folyamatos áramlását a testben. Hallottatok már az érszűkületről? Miért okozhat gondot?

Az idegrendszer közvetíti az információkat a test belsejéből és a külső környezetből az agyba, majd az agyból a megfelelő utasítást tovább küldi az idegvégződésekbe. Például, ha egy tű megszúrja az ujjad, az információ előbb eljut az agyadba, és azután érzed a fájdalmat, felszisszensz, és a tested rögtön elkezdi gyógyítani az aprócska sebet.

Az emésztőrendszer segít, hogy a tested feldolgozza, amit megeszel. Mi történik, ha túl sokat vagy túl keveset eszel?

5. Zárókör (5 perc)

            Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb? Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy ez a foglalkozás biológiaóra volt.

1. melléklet

2. melléklet