1340
post-template-default,single,single-post,postid-1340,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

4. foglalkozásterv: PÁRVÁLASZTÁS

  1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

  1. Párkereső (5 perc)

Keress magadnak párt, akinek …  (a foglalkozásvezető 3–4 körhöz válasszon megfelelőt) pl.

– ugyanolyan színű a cipője, mint neked;

– ugyanannyi testvére van, mint neked;

– ugyanolyan hosszú a haja, mint neked;

– nem olyan színű a szeme, mint neked;

– nem az a kedvenc tantárgya, mint neked;

– nem az a kedvenc édessége, mint neked.

 

  1. Az ideális partner (20 perc) – papír, toll

Kiscsoportban szedjék össze, hogy szerintük milyen az ideális partner, mik a külső és belső tulajdonságai, szokásai (vagy mit nem csinál). Írjanak le minél többet!

Nagy körben: minden kiscsoport azokat a tulajdonságokat mondja el, amit a csoportjukban többen is fontosnak tartanak.

 

  1. Barátság karkötő készítése (20 perc) – színes fonalak

https://www.youtube.com/watch?v=_FRBwRvRMHw

 

Közben beszélgetés: Azért nevezzük barátság karkötőnek, mert egyedül nem tudod felrakni, valakinek segíteni kell felkötözni. Te kinek a segítségét kérnéd?

Mi a különbség a barátod és a szerelmed között? Lehet a kettő ugyanaz?

Milyen az igazi barát? Mi a különbség az igazi barát és a Facebook ismerős között?

Miért fontos, hogy a szerelmed mellett barátaid is legyenek?

 

Ha nem sikerül befejezni (valószínűleg nem sikerül, több idő kell rá), akkor vigyék haza.

 

  1. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉSEK

 

Salgótarján

A lányok éhesen, fáradtan érkeztek meg, de a beszélgetés, a párválasztás és az ideális partner jellemzőinek megtalálása nagyon feldobta a őket. A partnereknél olyan meglátások is voltak, hogy legyen egy kicsit különböző az érdeklődésük, mert az csak színesít az együtt töltött programokon. Azonban abban mindenki egyetértett, hogy közös tevékenységekre szükség van, de kell a szabad idő, amikor mindenki csak saját magára figyel és végez bármilyen neki tetsző dolgot. (moziba megy a barátaival, olvas, zenét hallgat stb) A külső tulajdonságoknál csak azt az egyet emelték ki, hogy a fiú lehetőleg legyen magasabb mint ők és valamelyest jól is nézzen ki. (sportoljon…)

 

A barátság karkötő készítse kicsit már nehézkesen ment. A videót megnézve egyszerűnek tűnt számukra, azonban a kivitelezés már kicsit nehéznek bizonyult. A legnagyobb problémát a türelmetlenségük és figyelmük okozta. Ha nem sikerült elsőre, szinte azonnal fel akarták adni. (főleg az ötödikesek) Akik megérezték az ízét, szép munkát adtak ki a kezükből, bár senki sem tudta befejezni. A tapasztalatom az, hogy hasonló feladatokat kell nekik adni, hogy a türelmük és a kitartásuk fejlődjön. Segítséget azonban már szívesen adtak egymásnak, sőt olyan is volt, aki otthonra kért fonalat, hogy újat készíthessen.

 

A zárókörben szinte mindenki megemlítette, hogy a fonás volt a legnehezebb, majdnem olyan nehéz, mint az álomfogó volt. Jól érezték azonban magukat, velem együtt. Fáradtan, de jókedvűen váltunk el egymástól.

 

Tiszafüred

Nagyon élvezték a lányok a párválasztós játékot. A partnerválasztásról párokban gyűjtöttek szempontokat. Egyre ügyesebb gondolataik vannak a kisebbeknek is. Az ideális társ kedves, mindenben segít, jószívű és megvigasztal. Ezek a tulajdonságok mindenhol megjelentek. A karkötőnek nagyon örültek, de nehezen boldogultak vele. Nagyon sokat kellett segíteni, még így is több lánynál inkább gubanc alakult ki. Kb. a felét csináltuk meg, hazavitték, kértem, hogy hozzák vissza, szerettem volna egy közös fotót, de nem hozták. Volt, aki szólt, hogy újat kezdene. A jövő héten tovább próbálkozom.