5. foglalkozás: Újságcikkek

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Bulvárcímek (10 perc)

Önként jelentkező résztvevők húznak egy-egy újságcikk címet (lásd 1. melléklet, elmutogatják a többieknek, akik megpróbálják kitalálni, mi lehet a cím.

Utána megbeszéljük, hogy miért fontos a figyelemfelhívó cím.

3. Elolvasnád? (25 perc)

A résztvevők csoportokban dolgoznak. Megkapják a 2. mellékletben lévő szövegeket és címeket szétvágva.

            3.1. Párosítsák a címeket és a szövegeket!

            3.2. Válogassák két csoportba a cikkeket: amit a címük alapján szívesen elolvasnának, és amit nem!

            3.3. Ha volt olyan cikk, amit a címe alapján nem éreztek elég érdekesnek, találjanak ki neki jobb címet!

            3.4. Találjanak ki 3 természettudományos tematikájú újságcikk címet, amit nagyon érdekesnek gondolnak! 

            3.5. A többi csapat a cím alapján próbálja elmondani, szerintük miről szólhatna az a cikk! Beszéljük meg, hogy sokszor a címet úgy fogalmazzák meg, hogy nagyon figyelemfelhívó legyen, és nem úgy, hogy valóban a cikk tartalmához kapcsolódjon. Miért probléma ez?

4. Használt újságpapír (10 perc) – különféle újságok, magazinok

A résztvevők csoportokban dolgoznak. Az a feladatuk, hogy gyűjtsenek össze minél többféle és minél kreatívabb felhasználási lehetőséget a használt újságpapírra.

5. Zárókör (5 perc)

            Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?       
            Szerinted ez milyen tanóra lehetett?

1. melléklet

2. melléklet

ÚJ, ELLENÁLLÓBB KORONAVÍRUSMUTÁCIÓ BUKKANT FEL NEW YORKBAN

Novemberben fedezték fel, mostanra már a megbetegedések negyedét az új variáns okozhatja New Yorkban. Az új variánsnál is a vírus emberi sejtekbe jutását szabályozó tüskefehérje módosult, kétféleképpen is. Ettől ellenálóbbá vált a vakcinákkal és az immunválasszal szemben is. Vagyis olyanokat is megbetegíthet, akik már be vannak oltva, vagy átestek a betegségen.

GÁZRA ÁLLÍTJÁK ÁT A MÁTRAI ERŐMŰVET 2025-BEN

Steiner Attila energetikai államtitkár azt mondta, hogy 2025-re egy 500 megawattos gázerőművet építenek a Mátrai Erőmű területén. Az erőmű jelenleg lignit elégetésével termel áramot, de ez rendkívül környezetszennyező technológia. Az erőmű felelős az ország szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért most. A gáz elégetésével is keletkezik szén-dioxid, de csak negyede annyi, mint a lignit elégetésekor.

A FÉL ORSZÁGRA TARTÓS, SŰRŰ KÖD MIATT ADTAK KI FIGYELMEZTETÉST

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt csütörtökre is figyelmeztetést adott ki a fél országra. A veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést.Estétől megint egyre nagyobb területen romlanak a látási viszonyok. Csütörtökre virradó éjszaka nagyobb területre kiterjedő sűrű ködre elsősorban a Duna vonalától keletre lévő tájakon lehet számítani, de ködfoltok máshol is kialakulhatnak.

A KÍSÉRLETI MAJMOK HIÁNYA MIATT CSÚSZHATNAK A NYUGATI VAKCINÁK

A koronavírus-vakcinák hatásosságát először majmokon vizsgálják, mielőtt elindulhatnak az embereken végzett tesztek. Csakhogy kísérleti majmok sem állnak rendelkezésre végtelen mennyiségben. A majomhiány okai persze szoros összefüggésben állnak a járvány eredetével: a kísérleti állatok többségét Kínából szerzik be a nyugati államok, a távol-keleti ország azonban az elmúlt hónapok során betiltotta a vadállatokkal való kereskedést, és azok húsának fogyasztását. Ez azért érinti különösen rosszul a nyugati gyógyszercégeket, mert a koronavírus új variánsainak megjelenésével könnyen lehet, hogy legalább ugyanolyan intenzitással kell folytatni a vakcinakutatásokat, mint a tavalyi eszeveszett versenyben.

GYOMORFORGATÓ KÖRÜLMÉNYEKET TALÁLT A NÉBIH EGY ALBERTIRSAI VÁGÓHÍDON

A központi vágóhídellenőrzés-sorozaton ismét súlyos higiéniai-, valamint élelmiszerbiztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei egység vizsgálatakor. Az üzemben tapasztaltak miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét. Már az üzem udvari részén akadtak hiányosságok: a jelöletlen élelmiszerek mellett olyan jelölt tételeket tartottak itt, melyek címkéjük szerint 0-6°C közötti hőmérsékleten tárolandók. Az ellenőrök üzem szerte koszt tapasztaltak. A higiénikus kézmosás feltételei (pl. kézmosószer, papírtörlő, szemetes) sem voltak mindenhol adottak és volt olyan kézmosó, ahol még meleg víz sem volt. Akadt helyiség, ahol a kézmosók közül többet nem kötöttek be megfelelően, így a szennyvíz a padozatra folyt. A béltisztításra használt helyiségben található munkaasztal lefolyójának bekötése szintén hiányos volt, a szennyezett víz a padlóra folyt.

GYÖNYÖRŰ PANORÁMAFOTÓT KÜLDÖTT VISSZA AZ ÚJ MARSJÁRÓ

A NASA nyilvánosságra hozta a Perseverance marsjáró legújabb fotóját, ami egy panorámakép a Jezero-kráterről. A képen jól látszik a kráter pereme, a leszállási helyszínen 3,5 milliárd évvel ezelőtt még víz hullámzott. A marsjáró célja ezért lett ez a terület: az egykori élet nyomait fogja kutatni. Az eszköz a bolygó éghajlatát és geológiáját fogja tanulmányozni, emellett olyan mintákat is begyűjt majd, melyeket később elhozhatnak a Földre. Lehetséges, hogy a robot küldetése során olyan nyomokra fog bukkanni, amelyek igazolják: egykor jelen volt az élet a Marson.