1357
post-template-default,single,single-post,postid-1357,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

5. foglalkozásterv: testkép

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Helyfelosztó járás (8 perc)

A gyerekek össze-vissza járkálnak a térben, nem körben.

Instrukciók:

Lógasd le a karod, lazítsd el a tested! Járj úgy, mintha rengeteg időd volna!
Járj úgy, mintha nagyon sietnél valahová!
Járj úgy, mintha sűrű zselében kellene mozognod!
Csinálj a testedből egy szobrot!
Pár másodpercig hagyjuk, hogy szoborként megnézzék egymást.

 

3. Szoborképek (18 perc) – képek

3.1. Nagy körben ülünk le. Az 1. mellékletben lévő szoborképeket együtt megnézzük. Ki melyik szoborhoz hasonlított legjobban? Ha egyikhez sem, akkor melyikhez szeretnél hasonlítani? Miért?
3.2. Három fős csoportokba rendeződünk, ketten legyenek szobrászok, akik a harmadik résztvevőből szobrot formálnak. A szobor közben hallgat. Közösen megtekintjük a szobrokat, aztán megkérjük a szobrot, hogy szólaljon meg, és mondja el, mennyire elégedett a szobrászokkal, olyan-e a szobor, amilyennek szívesen látja magát vagy nem.

Nagy kör: Milyennek szeretnéd, hogy mások lássanak? Mutasd meg szoborban!

Sorra mindenki megmutatja a maga szobrát, röviden reagálunk rá. Ügyeljünk, hogy pozitív, bátorító megjegyzések hangozzanak el, az esetlegesen elhangzó bántásokat beszéljük meg.

 

4. Sziluettek öltöztetése papíron (18 perc) – sziluettek printelve, filctollak

A 2. mellékletben látható sziluetteket mindenki saját fantáziája szerint öltözteti fel. Utána / közben megbeszéljük, hogy szerintük kinek mi az előnyös. Beszélgetés közben lehetőség szerint essen szó a kóros soványságról, a Photoshoppolt modellképek és a valóság közti különbségről is.

 

5. Zárókör (6 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET 1

 

MELLÉKLET 2

VISSZAJELZÉSEK


Salgótarján

A foglalkozás rendhagyó volt. Hosszabbra nyúlt, mint egy óra, mert közösen átbeszéltük a történteket. Nagyon empatikusan fordultak a probléma felé, igyekeztek elmondani úgy a véleményüket, hogy ők is segítőkészen álljanak készen a feladatokra. Ismét tisztázódott az, hogy csak úgy tudunk segíteni, ha a másik fél is akarja.

A feladatok megoldásánál már egyáltalán nem látszott rajtuk feszültség. Vidáman oldották meg a szobrokat, jókat mosolyogtak az általuk készítetteken. A képekkel való azonosulásnál több képet is megneveztek, mert a valóság és a kívánság is megjelent.

Az, hogy milyennek szeretné, ha mások látnák, volt aki megjegyezte, hogy neki jó, ahogy most kinéz, jól érzi magát a bőrében. Azonban olyan is előfordult, hogy kicsit vagy vékonynak, vagy molettnek tartotta magát. Ezek megjelentek a rajzokon is: a vékonyak sportos ruhát, a molettek inkább a testet elfedő öltözetet kaptak.

Kivétel nélkül elutasították magát a photoshoppot és a képek közösségi oldalakon való megjelenését is.

A legnehezebbnek azt tekintették, amikor úgy kell véleményt mondani, hogy az a másik számára ne legyen bántó.

A legjobbnak pedig azt, hogy egymás szoborrá formálása nagyon vicces volt.

 

Tiszafüred

Témánk a testkép volt. Nagyon aktuális volt a csoportnak, mert K. 2 hét hiányzás után érkezett és feltűnően sokat hízott. Felmerült a gyanúnk, hogy terhes vagy legalább is az volt.

Aztán a kezdő körben azzal sokkolt bennünket, hogy az őszi szünetben meghalt, úgy hozták vissza. Eljött érte az anyukája, már nem először.

A szoborválasztás gördülékenyen ment, sokat fejlődtek, már legalább 1 mondatot mindenki tud mondani indoklásként. A szobrászkodás nagyon tetszett a csoportnak, de nem bírták ki, hogy csak egy valaki legyen a szobor, végül mindenki volt szobrász és szobor is. Szívesen alkotnak, így az öltöztetés is jól sikerült. A nagyobbaknak nagyon jó gondolataik voltak a testalkatról, a testképről.