6. foglalkozás: Örökség

       

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Mi az erősséged? (10 perc)

Önként jelentkező résztvevők mutassák be a többieknek, mi az erősségük, pl. szépen tudnak énekelni; gyorsan tudnak futni; erős, egészséges a hajuk stb.

3. A te örökséged (20 perc)

            3.1. Beszéljük meg, hogy az előbb bemutatott tulajdonságok közül melyik az, amit a felmenőiktől örököltek. Mi a különbség az öröklött tulajdonság (pl. szemszín) és a kézzel fogható örökség (pl. tárgy, pénz) között? Az öröklődés szabályait kutató tudományág a genetika. Gyakran összekeverjük az öröklött tulajdonságot a környezetünktől tanult viselkedéssel. Mondjanak mindkettőre példát!

            3.2. A résztvevők csoportokban megkapják az 1. mellékletben lévő szókártyákat. Válogassák a kártyákat 3 csoportba: Biológiai örökség, anyagi örökség, tanult viselkedés.

Beszéljük meg, hogy van, amikor a biológiai örökség részben felelős, mert a hajlamot örököljük (pl. betegségek esetében), de odafigyeléssel, helyes életmóddal sokszor ezek is elkerülhetőek vagy a tünetek enyhíthetőek (pl. cukorbetegség). Ha a foglalkozásvezető helyesnek érzi, az alkoholizmusról is elmondható, hogy a kutatók szerint valamilyen mértékben van szerepe az öröklésnek, de a tanult viselkedés sokkal jelentősebb: ha a közvetlen családban alkoholista van, legalább kétszeresére nő az esélye, hogy a gyerek is alkoholista lesz felnőtt korában. De ha tudatában van a veszélynek, elkerülheti.

A zenei érzék is részben örökölt, részben tanult. A legújabb kutatások szerint az abszolút hallás (amikor valaki bármely zenei hangot külső segítség nélkül meg tud  határozni) kialakulásában legalább akkora szerepet játszanak a gének, mint a korai és alapos zenei oktatás.

4. Családfa (15 perc)

            4.1. A résztvevők csoportokban dolgoznak. Megkapják a 2. mellékletben található családfát és megpróbálnak válaszolni a kérdésekre.

            4.2. Minden résztvevő lerajzolja a saját családfáját (nagyszülőkig).

5. Zárókör (5 perc)

            Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?  Szerinted ez milyen tanóra volt?

1. melléklet

2. melléklet

Kérdések:

Ki Kerekes Nóra anyósa?

Ki Szép Anna unokahúga?

Ki Nagy Edit sógorasszonya?

Ki Szép Tibor veje?

Ki Szép Kristóf unokatestvére?

Ki Kovács Ilona unokája?

Ki Szép Kálmán menye?

Ki Szép Bianka dédnagyapja?

Ki Szép Ádám nagybátyja?

Ki Hevesi Bence ángya?