1382
post-template-default,single,single-post,postid-1382,single-format-standard,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

6. foglalkozásterv: jövőbeli család

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Szorítsd erősen! (10 perc)

Három- vagy négyfős csapatokat alkotunk. Minden csapatból két-két tag lesz a „tartó”. A csapat maradék egy vagy két tagja a „pakoló”, ő(k) kb. A4-es méretű újságpapírlapokat tesz(nek) a két „tartó” közé. A tartóknak valamelyik testrészükkel úgy kell összeszorítaniuk a lapot, hogy ne essen le a földre. A csapat feladata, hogy a két „tartó” minél több papírlapot megtartson. A papírlapok nem érhetnek sehol össze.

3. Állatok (15 perc)

Kiscsoportban három képet és három rövid leírást kapnak a gyerekek. (Lásd melléklet)
Össze kell párosítaniuk, hogy melyik állatra melyik lehet jellemző, aztán párhuzamot vonniuk, hogy a saját életükben melyik magatartásformát szeretnék követni és miért, illetve melyikről mi a véleményük.

4. Szituációs játék (20 perc)

A gyerekek párokba állnak, mindenki húz két szituációs kártyát. (Lásd melléklet)
Kapnak pár perc felkészülési időt, majd a párok sorra bemutatják az egyik helyzetet, amire rögtön nagy körben reflektálunk is. Ha van elég idő, a következő körben a párok a másik szituációt is bemutatják.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

A fiatalok 3–4 évig az anyjukkal élnek. A hímek nem vesznek részt a kölykök gondozásában.
A nőstény csak akkor lesz újra terhes, ha a kölykei elhagyják vagy idő előtt elpusztulnak, ezért a hímek néha a kölykökre támadnak és megpróbálják elpusztítani őket.

A tojó más madarak fészkébe rakja tojásait. A fiókák 12 nap után kelnek ki, és kilökik a fészekből a többi tojást, vagy a frissen kelt mostohatestvéreket. 19–24 nap után repülnek ki, de csak 50 naposan önállósítják magukat, addig a mostohaszülők etetik.

A tojó egy szem tojást rak, ezen a hím kotlik, mert a tojók a vízhez indulnak táplálékért.
Az ott maradt hímek két hónapon át védik a tojást, ezalatt nem vesznek magukhoz táplálékot.

A hím egy évnél is tovább udvarol a nősténynek, a kapcsolat több évre szól. A kölykökkel 3 hétig csak az anya foglalkozik, de utána a csapat összes tagja részt vesz a nevelésükben.

 

SZITUÁCIÓS KÁRTYÁK

Reggel lázasan ébred a gyerek.

 

A nagymamát kórházba kell vinni. A szomszédtól kaptok 10 kg szilvát.
Gyorshajtásért 30 ezer forintos büntetésről szóló értesítést hoz a posta. Itt a húsvéti nagytakarítás ideje. A nagypapa 60. szülinapja lesz, meg kell szervezni az ünneplést.
Rég nem látott családtag külföldről látogatóba jön egy hétre. A gyerek kinőtte az ünneplő ruháját. A szomszéd kutyája nagyon vad, félnek tőle a gyerekek.
Családi nyaralásra készültök a Balatonhoz, de elromlott az autó. A gyerek nagyon szeretne elmenni a budapesti állatkertbe. A gyerek kitalálja, hogy vegetáriánus akar lenni.

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

Kezdő körben megint K.-é volt a főszerep. Vasárnap megtért, rengeteg démon volt benne és a pásztor kiűzte belőle. Videót is mutatott róla. Döbbenten hallgattuk. Most már jobb ember, hétfőn még káromkodni se káromkodott.

Szükségünk volt a hangulatkeltő játékra, nagyon élvezték, a képeken is látszik.

Az állatos képek kicsit feladták nekik a leckét, viszont a zárókörben visszajött, hogy megjegyezték. Tanultunk is valamit. A jövőbeli család többnyire a pingvint utánozná, hogy az apa jobban vegye ki a részét a gondoskodásból. Az is elhangzott, hogy az oláh cigányoknál az anya nem dolgozhat. (én is tanultam) Kicsit beszélgetni kellett a roma szokásokról.

A szituációkat képtelenek voltak eljátszani, megbeszéltük inkább.

 

Salgótarján

A keddi nap még mindig elég hosszú a lányoknak, mert a hetedikeseknek hét órájuk van: a kezdőkörben ezért a fáradtság, az éhség az, ami azonnal megjelenik a hozzászólásokban.

A feladatokat azonban szívesen fogadják, bár a napi összezördülések az osztályokban a csoport és páralakításnál jelentettek némi ösztönzést a kreatív összedolgozásra.

A Szorítsd erősen feladat jókora nevetésbe torkollott, mert két csapat nem tudta abbahagyni úgy a feladatot, hogy szinte minden porcikájukkal ne szorították volna.

Az állatcsaládos feladatnál megjegyezték, hogy milyen madár az, ami nem tanul a hibájából? Miért nem változtat a viselkedésén akkor, ha már átélte, milyen rossz egyedül lenni (kakukk). A medvecsaládnál nem tetszett nekik, hogy az apamedve megtámadja akár a gyerekeit is. A farkascsaládnál az apa hiányát a nevelésben említették (fiú farkas honnan tanul jó apai mintát – kérdezték). A pingvineknél eljátszottak a gondolattal, milyen jó lehet egy kicsit kimozdulni a tojás mellől és rábízni az apára a költés nehéz folyamatát). Nagyon jól átlátták a “buktatókat” és a saját családjukra is kivetítették a megfigyelteket. Összességében arra jutottak, hogy mindegyik nevelésben vannak jó és kevésbé jó dolgok ugyanúgy, mint az ő családjukban is.
A páros szerepjátékba mindenki bekapcsolódott, még én is, mert páratlanul voltunk. Ez nagyon tetszett nekik, jókat nevettünk a megoldásokon. Az arcukon látszott, mennyire bele tudják élni magukat a szerepükbe.
Zárókörben volt, aki nem tudott egy dolgot kiemelni, de legtöbben a “szorítsd erősen”-t és a szerepjátékot említették.
Ezen a napon sikerült a hatvan perces foglalkozás idejét is tartanunk.