1382
post-template-default,single,single-post,postid-1382,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

6. foglalkozásterv: jövőbeli család

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Szorítsd erősen! (10 perc)

Három- vagy négyfős csapatokat alkotunk. Minden csapatból két-két tag lesz a „tartó”. A csapat maradék egy vagy két tagja a „pakoló”, ő(k) kb. A4-es méretű újságpapírlapokat tesz(nek) a két „tartó” közé. A tartóknak valamelyik testrészükkel úgy kell összeszorítaniuk a lapot, hogy ne essen le a földre. A csapat feladata, hogy a két „tartó” minél több papírlapot megtartson. A papírlapok nem érhetnek sehol össze.

3. Állatok (15 perc)

Kiscsoportban három képet és három rövid leírást kapnak a gyerekek. (Lásd melléklet)
Össze kell párosítaniuk, hogy melyik állatra melyik lehet jellemző, aztán párhuzamot vonniuk, hogy a saját életükben melyik magatartásformát szeretnék követni és miért, illetve melyikről mi a véleményük.

4. Szituációs játék (20 perc)

A gyerekek párokba állnak, mindenki húz két szituációs kártyát. (Lásd melléklet)
Kapnak pár perc felkészülési időt, majd a párok sorra bemutatják az egyik helyzetet, amire rögtön nagy körben reflektálunk is. Ha van elég idő, a következő körben a párok a másik szituációt is bemutatják.

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

MELLÉKLET

A fiatalok 3–4 évig az anyjukkal élnek. A hímek nem vesznek részt a kölykök gondozásában.
A nőstény csak akkor lesz újra terhes, ha a kölykei elhagyják vagy idő előtt elpusztulnak, ezért a hímek néha a kölykökre támadnak és megpróbálják elpusztítani őket.

A tojó más madarak fészkébe rakja tojásait. A fiókák 12 nap után kelnek ki, és kilökik a fészekből a többi tojást, vagy a frissen kelt mostohatestvéreket. 19–24 nap után repülnek ki, de csak 50 naposan önállósítják magukat, addig a mostohaszülők etetik.

A tojó egy szem tojást rak, ezen a hím kotlik, mert a tojók a vízhez indulnak táplálékért.
Az ott maradt hímek két hónapon át védik a tojást, ezalatt nem vesznek magukhoz táplálékot.

A hím egy évnél is tovább udvarol a nősténynek, a kapcsolat több évre szól. A kölykökkel 3 hétig csak az anya foglalkozik, de utána a csapat összes tagja részt vesz a nevelésükben.

 

SZITUÁCIÓS KÁRTYÁK

Reggel lázasan ébred a gyerek.

 

A nagymamát kórházba kell vinni.A szomszédtól kaptok 10 kg szilvát.
Gyorshajtásért 30 ezer forintos büntetésről szóló értesítést hoz a posta.Itt a húsvéti nagytakarítás ideje.A nagypapa 60. szülinapja lesz, meg kell szervezni az ünneplést.
Rég nem látott családtag külföldről látogatóba jön egy hétre.A gyerek kinőtte az ünneplő ruháját.A szomszéd kutyája nagyon vad, félnek tőle a gyerekek.
Családi nyaralásra készültök a Balatonhoz, de elromlott az autó.A gyerek nagyon szeretne elmenni a budapesti állatkertbe.A gyerek kitalálja, hogy vegetáriánus akar lenni.

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

Kezdő körben megint K.-é volt a főszerep. Vasárnap megtért, rengeteg démon volt benne és a pásztor kiűzte belőle. Videót is mutatott róla. Döbbenten hallgattuk. Most már jobb ember, hétfőn még káromkodni se káromkodott.

Szükségünk volt a hangulatkeltő játékra, nagyon élvezték, a képeken is látszik.

Az állatos képek kicsit feladták nekik a leckét, viszont a zárókörben visszajött, hogy megjegyezték. Tanultunk is valamit. A jövőbeli család többnyire a pingvint utánozná, hogy az apa jobban vegye ki a részét a gondoskodásból. Az is elhangzott, hogy az oláh cigányoknál az anya nem dolgozhat. (én is tanultam) Kicsit beszélgetni kellett a roma szokásokról.

A szituációkat képtelenek voltak eljátszani, megbeszéltük inkább.

 

Salgótarján

A keddi nap még mindig elég hosszú a lányoknak, mert a hetedikeseknek hét órájuk van: a kezdőkörben ezért a fáradtság, az éhség az, ami azonnal megjelenik a hozzászólásokban.

A feladatokat azonban szívesen fogadják, bár a napi összezördülések az osztályokban a csoport és páralakításnál jelentettek némi ösztönzést a kreatív összedolgozásra.

A Szorítsd erősen feladat jókora nevetésbe torkollott, mert két csapat nem tudta abbahagyni úgy a feladatot, hogy szinte minden porcikájukkal ne szorították volna.

Az állatcsaládos feladatnál megjegyezték, hogy milyen madár az, ami nem tanul a hibájából? Miért nem változtat a viselkedésén akkor, ha már átélte, milyen rossz egyedül lenni (kakukk). A medvecsaládnál nem tetszett nekik, hogy az apamedve megtámadja akár a gyerekeit is. A farkascsaládnál az apa hiányát a nevelésben említették (fiú farkas honnan tanul jó apai mintát – kérdezték). A pingvineknél eljátszottak a gondolattal, milyen jó lehet egy kicsit kimozdulni a tojás mellől és rábízni az apára a költés nehéz folyamatát). Nagyon jól átlátták a “buktatókat” és a saját családjukra is kivetítették a megfigyelteket. Összességében arra jutottak, hogy mindegyik nevelésben vannak jó és kevésbé jó dolgok ugyanúgy, mint az ő családjukban is.
A páros szerepjátékba mindenki bekapcsolódott, még én is, mert páratlanul voltunk. Ez nagyon tetszett nekik, jókat nevettünk a megoldásokon. Az arcukon látszott, mennyire bele tudják élni magukat a szerepükbe.
Zárókörben volt, aki nem tudott egy dolgot kiemelni, de legtöbben a “szorítsd erősen”-t és a szerepjátékot említették.
Ezen a napon sikerült a hatvan perces foglalkozás idejét is tartanunk.