7. foglalkozásterv: KÖZÖSSÉGI MÉDIA

1. Nyitókör (10–15 perc)

 

2. Postás játék (5 perc)

A résztvevők körben ülnek. A foglalkozásvezető az alábbi mondatot súgja az egyik gyerek fülébe:

A nagy internetes lexikon, a Wikipédia közel 80 ezer önkéntes munkatársa 285 nyelven dolgozik.

A résztvevők sorra egymás fülébe súgják a mondatot, a végén meglátjuk, mennyire torzul az eredeti mondat. Megbeszéljük, hogy minél több emberen át érkezik hozzánk egy információ, annál kevésbé megbízható.

 

3. Digitális lábnyom (5 perc)

Olvassuk el közösen az alábbi Z. Karvalics László-idézetet (2010/11 Szitakötő):

“Készítettek rólad a barátaid egy mókásnak szánt egyperces filmet a mobiltelefonjukkal, feltöltötték a YouTube-ra, te pedig már legszívesebben elfelejtenéd és kitörölnéd? Óvatlanul írtál valamit egy fórumon, és most már röstelled? Sajnos, nem könnyű megszabadulni saját digitális lábnyomaidtól. A világháló tartalmát ugyanis bárki másolhatja, bármire használhatja. Szorgalmas szoftverrobotok gyűjtögetnek hatalmas adatbázisokat. Ha törlöd az egyik helyen, felbukkan a másikon, ha végre elveszettnek hitted, váratlanul előkerül újra. Érdemes tehát kétszer is meggondolni, mekkora és milyen digitális lábnyomot szeretnél.
Sokan nem törődnek vele, mennyi személyes információt árulnak el magukról. Pedig még a népszerű közösségi oldalakon (a Twitteren, a Facebookon) megosztott legártalmatlanabb tartalom is része a digitális lábnyomnak, és a lakcímtől az életkorig, a pillanatnyi lelkiállapottól a rejtett vágyakig sok-sok érzékeny adat kerülhet rólad az Internet ellenőrizhetetlen felületeire. A kutatók már el is nevezték ezt a jelenséget oversharing-nek (ejtsd: óvörsering, magyarul „túlkifecsegés”).”

Beszéljük meg, mi a digitális lábnyom, és hogy milyen helyzetekben okozhat problémát!

 

4. Drámajáték (30 perc)

4. 1. A résztvevők 3 kiscsoportot alkotnak. Minden csapat kap egy csomag képet és szókártyát. A mellékelt képek és szavak alapján rakjatok össze egy történetet, aztán játsszátok el!

4.2. Egyéni feladat: minden résztvevő kap egy printelt képet.
A történethez kapcsolódva milyen üzenetet írnál a táblára?

4.3. Minden csapatból egy ember marad a helyén, a többiek másik csapathoz kapcsolódnak.
Kaptok egy új képet. Változtassátok meg a történet végét, és játsszátok el ismét! Mi változott?

4.4. Egyéni feladat: minden résztvevő kap egy másik printelt képet.
Az új történethez kapcsolódva milyen új üzenetet írnál a táblára?

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

SZAVAK

RÉSZEG – SZILVESZTER – SZÉGYEN – FACEBOOK – PLETYKA

KÉPEK

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

Ki tudja, mi lehetett az oka, de elég nehezen rázódtunk bele újra az iskolába járásba. Mindez a közös munkán is észrevehető volt. A kezdőkör is hosszabbra sikerült, mint negyedóra. Alig lehetett egy-egy épkézláb mondatot kihúzni a lányaimból. Ráadásul a postás játéknál igencsak nehezen jegyezte meg már az első lányom is a mondatot. Egyszóval elég nehézkesen indultunk el! Az idézet megbeszélésénél már felcsillant valami a régi lányaimból. Mesélték az élményeiket és főleg azt emelték ki, hogy mit tettek volna másképpen.

A képek rendezésében, párosításában a három csoport három különböző történetet talált ki, de mindegyikben megjelent a szilveszter és a részegség egymásutánisága. Az üzenetek táblára viszont már nehezen fogalmazták meg mondanivalójukat. Hosszas körülírások voltak: “nem kellene mindenkinek bedőlnöd”, “válogasd meg, kikkel mész el bulizni” voltak a legrövidebbek. A csapattag-csere után a kép beillesztésével egy csapat magát a történetet is megváltoztatta, nem csak a végét, ezért ezt újra “visszarendeztettem” és úgy fejeztettem be. Az üzenet leírása után mindkét megoldást végigbeszéltük, majd elmondták, hogy nekik nem illett bele logikailag, hogy a negyedik lány kinevetése után hogyan lehetséges újra barátkozás.

A foglalkozás végére egészen oldottá vált ismét a hangulat és a zárókörben már nevetve mondták, hogy a postás játék mennyire visszaadta azt, hogy nem voltak (voltunk velem együtt) toppon az elején. Hát igen, rá kellett jöjjek, ha én beteg vagyok, nekik is nehezebben megy. Legközelebb majd másként lesz…

 

Tiszafüred

A postás játék mondata túl hosszúnak bizonyult. Bárkivel kezdtem, képtelen volt továbbadni. Ez a játék nem sikerült ilyen formában. Megkértem B-t, hogy súgjon egy tetszés szerinti mondatot a társa fülébe, azt súgják tovább. Ezután beszéltük meg, hogy mi történt az információval. Elmondtam az én mondatomat, amiről szintén beszélgettünk.

A digitális lábnyom nagyon érdekes témának bizonyult. Nagyon sokat tudtak róla, meséltek saját tapasztalataikról. Tisztában vannak a kellemetlen helyzetekkel, de nem feltétlenül kerülik ezeket.

A drámajátéknál nem nagyon működött a fantáziájuk. A képek segítségével elmeséltek egy történetet, de eljátszásra nem igazán került sor. Majd az egyik csoportnál előkerült a mobiltelefon. (A bulihoz zene is kell.) Végül közösen eljátszották a történetet.

Az üzenet írásakor legtöbbjüknek saját élmény is eszébe jutott, amit el is meséltek.

Érdekes, jó hangulatú foglalkozás volt. A csoport egy részénél felidéztük azokat az ismereteket, amiket eddig is tudtak, de nem feltétlenül alkalmaztak. Azoknak, akik viszont csak ritkán jutnak internet közelébe, nagyon sok hasznos információt tudtunk adni.