1444
post-template-default,single,single-post,postid-1444,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

8. foglalkozás: telefon

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Mutogasd el! (15 perc)

A gyerekek két csapatba állnak, felváltva a csapat egy-egy tagja húz egy szókártyát (lásd 1. melléklet), amit csak ő lát, és a rendelkezésére álló egy perc alatt megpróbálja elmutogatni a rajta lévő szót. Egy csapat kétszer passzolhat (húzhat új kártyát).

 

3. Applikáció tervezés (15 perc)

A gyerekek kiscsoportokban dolgoznak. Húznak egy témát (lásd 2. melléklet), majd ahhoz kapcsolódóan kell kitalálniuk egy telefonos applikációt (programot).

Mit tud az applikáció, mire való? Hogy néz ki? Mennyibe kerül? Hogyan reklámoznád, mi legyen a neve? Tervezzétek meg és rajzoljátok le a képernyőképet / reklámot!

 

4. Szituációk: csak egy feltöltött okostelefonod van. Mit csinálsz? (15 perc)

A gyerekek párokban húznak egy-egy szituációt (lásd 3. melléklet) és pár perces felkészülés után sorra eljátsszák, mindegyiket megbeszéljük.

Összefoglaljuk, mi mindenre jó az (okos)telefon. Mit gondoltok, ha ennyi mindenre jó, vajon miért mérgesek mégis a felnőttek, hogy a gyerekek sokat telefonoznak? Szerintetek a felnőttek is sokat telefonoznak?

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

1. SZÓKÁRTYÁK

telefontöltő, képernyő kikapcsoló gomb, telefonszámla, PIN kód, jelszó, KRÉTA (elektronikus napló), YouTube, Instagram,
sztár, fülhallgató, fényképezőgép, telefontok, csengőhang, SMS, Snapchat, SIM-kártya, ujjlenyomat, hangszóró, TikTok, reklám

2. TÉMÁK

VARÁZSLÁS, DIVAT, EGÉSZSÉG, FŐZÉS

3. SZITUÁCIÓK

Lekésted az utolsó buszt és nem tudsz hazajutni.

Eltévedtél egy idegen városban Magyarországon.

Külföldön vagy és sonkás szendvicset szeretnél vásárolni.

Otthon vagy egyedül és meg kell főznöd az ebédet, mire hazaér mindenki.

Elesett a szomszéd néni és elájult.

Holnap kiselőadást kell tartanod a delfinekről.

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

 
Úgy beszéltünk és oldottunk meg telefonokról szóló kérdéseket, hogy nem is volt a kezünkben. Az activity játéknál először kétségbe estek, hogyan fogják elmutogatni, de ügyesen sikerült még a “nehezebb” szavakat is kitaláltatniuk (YouTube, SIM kártya, jelszó).
 

Az applikációk tervezésénél a legfontosabbnak azt találták, hogy melyik korosztálynak készül és azt vettek alapul, hogy az ő korosztályuk lenne a célzott társadalmi réteg. Mindenki egyetértett abban, hogy mindenképpen rövid keresés után kell eljutni a keresett kérdéshez és legyen benne egy-két animáció. Jókat beszélgettek, hogy mindenképpen legyen figyelemfelhívó, rövid a bemutatója valamint ne legyen túl drága.

 

A  szituációk eljátszásánál annyira beleélték magukat, hogy szinte színésznőket meghazudtoló módon még a többieket is megijesztették: rosszul lett a szomszéd néni, illetve a főzést sikerült “felpörgetni”….

 

A telefon ismét olyan tárgy lett, amit a beszélgetésen kívül másra is lehet és kell is használni. Köszönjük a jó feladatokat….

 

Tiszafüred

 
Nagyon készültem, mert ez a téma kicsit messze áll tőlem. Korrepetálást kértem a gyerekeimtől. De a lányok megleptek. Sokkal jártasabbak voltak nálam. Ami szintén nagyon tetszett, hogy aranyosan magyaráztak nekem is, és azoknak, akik szintén nem voltak jártasak a témában. A mutogatás néhány szónál nehezen ment, de azt passzoltuk és csak megbeszéltük. Az applikáció tervezésnél nagyon kreatívak voltak, bár a rajz nem adta vissza. A legjobban a szerepjátékot élvezték, ez a képeken is látszik.
 

Nagyon sokat fejlődtek a lányaim. A foglalkozásra jókedv, kreativitás és segítőkészség volt a jellemző.