828
post-template-default,single,single-post,postid-828,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

8. foglalkozásterv: SZÓRAKOZÁS

1. Nyitókör (10–15 perc)

 

2. Leánybúcsú (20 perc)

2.a. A résztvevők két csoportot alkotnak. A feladat: egy barátnőjük férjhez megy, ezért leánybúcsút kell szervezni neki.
Tervezzétek meg! Az alábbi kérdésekre mindenképpen válaszoljatok:
– Hol lesz a buli?
– Kit hívtok meg?
– Mit csináltok majd?
– Mit esztek/ isztok?
– Mettől meddig fog tartani?
– Mennyibe kerül majd fejenként?

Az idő lejártával mindkét csoport elmondja, mire jutott, a foglalkozásvezető szükség esetén kérdésekkel segít.

2.b. Tervezzétek meg a meghívót az előző feladatban összeállított információk alapján! (eszközök: színes papírok, filcek, olló, ragasztó)

 

3. Készülődés az esküvőre. (10 perc)

A menyasszony-tánc nagyon fontos része a lagzinak. Készítsetek egy tíz számból álló összeállítást olyan számokból, amikre lehet táncolni. Vegyétek figyelembe, hogy a menyasszony nagypapája is szeretne táncolni, és a vendégek között több idős úriember van! A csapat minden tagjának legalább egy számot kell javasolnia. Írjátok le a számok előadóját és címét!

4. Bonyodalmak (15 perc)

Elérkezett a leánybúcsú. Csakhogy különböző problémákkal találjátok szembe magatokat. Húzzatok fejenként egy kártyát (lásd a mellékletben), és mondjátok el, mit tennétek ebben a helyzetben.

1. A társaságotok egyik tagja nagyon lerészegedik.
2. Megjelenik egy erőszakos fiú, aki egyikőtöket fogdosni kezdi.
3. Megjelenik a menyasszony korábbi barátja és szerelmet vall.
4. A társaságból valaki fotózni kezdi a részeg barátnődet.
5. Megjelenik egyikőtök aggódó apukája.
6. Túl hangosak vagytok, ki akarnak dobni a szórakozóhelyről.
7. Egy legénybúcsú nagyon helyes résztvevői csatlakozni szeretnének hozzátok.
8. Észreveszed, hogy egyikőtök italába valaki egy tablettát dob.
9. Kitör a verekedés a szórakozóhelyen.
10. Nagyon rossz a DJ.

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

A társaságotok egyik tagja nagyon lerészegedik.

Megjelenik egy erőszakos fiú, aki egyikőtöket fogdosni kezdi.

Megjelenik a menyasszony korábbi barátja és szerelmet vall.

A társaságból valaki fotózni kezdi a részeg barátnődet.

Megjelenik egyikőtök aggódó apukája.

Túl hangosak vagytok, ki akarnak dobni a szórakozóhelyről.

Egy legénybúcsú nagyon helyes résztvevői csatlakozni szeretnének hozzátok.

Észreveszed, hogy egyikőtök italába valaki egy tablettát dob.

Kitör a verekedés a szórakozóhelyen.

Nagyon rossz a DJ.

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

Nehezen indult a foglalkozás, mert még soha nem voltak leánybúcsúban. A többség igazán buliban sem. Végül a csoportokban 1-1 lány átvette az irányítást és sikerült minden kérdésre válaszolni.

A meghívókészítés egyéni feladattá vált, mindenki alkotott egy saját meghívót, a csapatok sem váltak szét. Már korábban is feltűnt, hogy szívesebben dolgoznak együtt, mint párban vagy csoportban. Foglalkozáson kívül is keresik egymás társaságát.

A zenék kiválasztása megint gondot okozott, többnyire nem tudtak semmit mondani. Végül a saját családból indultunk ki. Mit hallgat, mire táncolnának a szülők, a nagyszülők és mit hallgatnának ők szívesen. Természetesen megint előkerült a telefon is és meghallgattunk néhány zeneszámot a kedvencek közül.

A foglalkozás pozitívuma, hogy új dolgokat tudhattunk meg egymásról, ki mit hallgat, mennyire szokott bulizni.

 

Salgótarján

A kezdőkörben napi problémákat is megbeszéltünk (félév közeledik) és a kérdések egymáshoz is hasonló témakörben mozogtak. (merre mennél el pihenni, milyen smile lennél, kedvenc filmes szereped mi lenne, stb). A foglalkozás témájának említésekor már láttam, hogy tetszik nekik a feladat. A csoportokat 1-2 szám megadása után alkottuk. A lánybúcsú szervezésénél mindkét csoport (egymástól függetlenül) a fiatalok által látogatott Apolló Dance klubot jelölték meg. Ahol elég tág időpontot adtak meg, viszonylag kevés feladattal a menyasszonynak. Inkább a beszélgetésekre, az élmények, titkok felidézésére fektették a hangsúlyt. Az ételek sokaságának és az alkoholos (!) italok tervezésénél kitűnt, ki az, aki már volt hasonló összejövetelen (nővére bulijára gondolok). Az egy főre jutó összegnél az egyik csapat nem fő/kiadás, hanem az 50 főre tervezett kiadással számolt. Ez kisebb vitát eredményezett, de a számolás végén arra jutottak, hogy majdnem hasonló (5000 ft/fő) árban gondolkodtak.

A meghívó tervezésénél két stratégiát állítottak fel: az egyik csapatnál egy ember írta, a többiek hozzászóltak és tevékenykedtek, a másik csapatnál mindenki írt a meghívóra és a díszítésnél is mindenki ötlete rákerült. Ez a csoport még konfettiket is gyártott a meghívóhoz.

A zenék kiválasztása már nehezebben sikerült. Fogalmuk sem volt, hogy az idős korosztály mire táncolhatott. Az egyik lánynak eszébe jutott aztán a Hotel Mentol (!), így abból az időből válogattak (Edda, Beatrice és még Madonna és Sting neve is előkerült)

A bonyodalmak a lánybúcsún két részre osztotta őket. Miután mindenki elmondta a véleményét, megoldási javaslatát, vita alakult ki, hogy a régi barát honnan is tudhatott a buliról. Érdekes volt hallgatni az érveket, ellenérveket, majd pedig azt, hogy ez egy kisváros, bárki tudhat bárkiről bármit. A lerészegedésről ugyanaz volt a véleményük, mint az elmúlt alkalommal: nem szabad magára hagyni, aki ilyen helyzetbe kerül. Ennél a megoldásnál már az is megjelent, hogy a szervezőnek van több felelőssége, körültekintőnek kell lennie.

A zárókörnél a jó hangulatot, a vitatkozást emelték ki, tekintettel arra, hogy más véleménye is számít, meg kell hallgatni mindenit.