7. foglalkozás: motivációk

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Szobrász (10 perc)

A résztvevők 3 fős csoportokba állnak. A szobrász a másik két embert az adott kép alapján (lásd 1. melléklet) beállítja, közben szóbeli biztatással motiválja őket. A képet csak a szobrász látja. Két perc felkészülés után minden csoport sorra bemutatja a szobrát, ellenőrizzük, hogy valóban a képnek megfelelő-e, ahogy beálltak.

 

3. Dicséretek /szidások (20 perc)

Kiscsoportban dolgozunk. Mit szoktak mondani a tanárok, amikor dicsérnek vagy szidnak?
3.1. A gyerekek kitöltik a 2. mellékletben látható táblázat első oszlopát. Közösen megbeszéljük.

 

3.2. Karikázzátok be ezek közül, amit szívesen hallotok! Mit gondoltok, csak a dicséret segíthet? El tudod képzelni, hogy bár nem dicséretet kapsz, mégis segít, amit a tanár mond? Szerinted mi kell ehhez?

 

3. 3 A második oszlopban fogalmazzátok át a szidásokat úgy, hogy ne bántó, hanem segítő hangnemben szóljanak! Megbeszéljük.

 

4. Értő hallgatás (15 perc)

A foglalkozásvezető elmagyarázza, milyen fontos, hogy ha valakinek gondja van, legyen, aki meghallgassa. De nem mindegy, ez hogyan történik! Sokszor nem tanácsra van szükségünk, csak hogy kiönthessük a szívünket valakinek, aki valóban odafigyel. Próbáljuk ki! Úgy hallgassátok meg beszélő társatokat, hogy egyetlen szóval sem szóltok közbe, csak az arcotokkal, testbeszédetekkel jelzitek, hogy minden figyelmetek rá irányul. Próbáljuk ki először, hogy mik ezek a jelek (pl. szemkontaktus, bólogatás, teljes testtel odafordulás stb.)

 

A gyerekek párokba állnak. Megegyeznek, hogy az első körben ki lesz a hallgató / beszélő.
A második körben szerepet cserélnek.
A beszélgetés témája: Mit érzel most a legnagyobb problémádnak, amit megosztanál velem?

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

1. MELLÉKLET

szobor4 szobor3 szobor2 szobor1

2. MELLÉKLET

MIT SZOKOTT MONDANI?
OSZTÁLYFŐNÖK  

 

 

MATEKTANÁR  

 

 

TESITANÁR  
 

 

NYELVTANÁR  

 

 

MAGYARTANÁR  

 

 

ÉNEKTANÁR  

 

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

Teljes létszámban vettek részt a mai foglalkozáson a lányok. A fáradtságot hamar feledtették velük a megoldandó feladatok. A szoborjáték sok-sok nevetés kíséretében valósult meg. Mindenki nagyon szerette a szerepeket, ügyesen igazgatták egymást és egy-két apróság maradt megoldatlanul (távolabb térdeltek egymással szemben, nem ugyanarra néztek, nem emelte fel a lábát…) Az együttműködés ennél a feladatnál remekül megoldódott ugyanúgy, mint a dicséretek feladatnál. Szinte ugyanazok tanítják őket, így a csoportok hamar megegyeztek a mondatokban. Sajnos, sok esetben negatív mondatokat írtak és a legmegdöbbentőbb az volt a számomra, hogy nehezen tudták pozitívra fordítani. Ennél a feladatnál sok-sok ösztönzésre, segítségre volt szükségük, de már másnap jelezték a kollégák, hogy voltak, akik már a pozitívumokra reagáltak az óráikon.

A legnehezebb egymás meghallgatása volt. Itt újra jelentkezett az, hogy vannak nagyon szótlan diákok, akik nehezen nyílnak meg még az osztálytársak előtt is. A problémák szerteágazók voltak, de mindegyik kapcsolatban volt az iskolával (közeledik a félév).

A zárókörben szinte mindenki a szoborjátékot emelte ki, de a hetedikesek a pozitív megerősítést is fontosnak tartották.

Jó hangulatú foglalkozás volt, köszönjük a remek feladatokat. Egyre jobban alakul ezeknek köszönhetően kis csapatunk…

 

Tiszafüred

Ismét egy tanulságos foglalkozáson vagyunk túl. A lányaim nagyon szeretnek szobrászkodni, élvezték ezt a feladatot.

Jól esett nekik beszélni a dicséretekről és a szidásokról. Volt olyan kolléga, akiről csak az enyhébb dolgokat írták le, nehogy megbotránkozzak. A szomorú az, hogy szinte mindegyik kollégámra ráismertem. Panaszkodtak, hogy van olyan tanáruk, aki 3 év alatt soha nem dicsérte őket. Nagyon ügyesen átfogalmazták a szidást, hogy ne legyen bántó vagy éles. De szigorúan a lelkemre kötötték, hogy senkinek ne mutassam meg a papírokat.

Szívesen vették a beszélgetést is, egyértelműen ez a feladat tetszett a legjobban. Sokukra soha senki nem figyel, soha senki nem hallgatja meg.

Szükség van erre a programra!!!