23. foglalkozás: KÖRNYEZETVÉDELEM

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2. Igaz rád? (10 perc)

Minden résztvevő kap egy szerepkártyát (Melléklet 1). A foglalkozásvezető ezután sorra mondja az alábbi állításokat, akire igaz az állítás, elvégzi a hozzá tartozó feladatot. Ha a résztvevők bizonytalanok, közösen megbeszélhetik, kire mi lehet igaz.

Szerepkártyák: kávézacc, kólás palack, krumplihéj, használt papírzsebkendő, kartondoboz, használt elem, lejárt gyógyszer, almacsutka, mosószeres flakon, használt pelenka, befőttes üveg, sörösdoboz

1. Ha téged be lehet dobni a komposztálóba, négykézláb menj a terem sarkába!
2. Ha téged be lehet dobni valamelyik szelektív gyűjtőbe, békaugrásban menj az ajtóhoz!
3. Ha téged nem lehet szelektíven gyűjteni, ugorj háromszor a levegőbe!
4. Ha veszélyes hulladék vagy, nyomj három fekvőtámaszt!

 

3. Kreatív házibuli (25 perc)

A résztvevők három csapatban dolgoznak. Minden csapat kap egy csomag képkártyát Melléklet 2). A házibuliba a vendégek a képeken látható dolgokat hozták. A csapatok feladata, hogy átgondolják, a buli végén milyen hulladékok maradnak, és melyiket hova kell tenniük. (Figyeljünk a részletekre, pl. a banánhéjat csak akkor lehet komposztálni, ha biobanán.)

A tabletek segítségével gyűjtsenek kreatív ötleteket, hogy a megmaradt hulladékból mit lehetne csinálni (pl. madáretető, tartódoboz stb.)

 

4. Mutogasd el! (10 perc)

Egy-egy önként jelentkező megpróbálja a többi résztvevőnek némán elmutogatni az alábbi tevékenységeket:
a) őszi avar összegyűjtése az utcán
b) hólapátolás
c) lekvár befőzés

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

Melléklet 1

Screenshot 2020 12 30 at 16.46.32

Melléklet 2

 

 

apple plant fruit sweet food produce 1049844 pxhere.com meal food breakfast baking grocery snacks 663648 pxhere.com orange food drink lemon coca cola product 1136767 pxhere.com orange juice plastic bottle bottle yellow orange product 1615018 pxhere.com sandwich jam tomatoes lunch food healthy food 1596544 pxhere.com star decoration pattern christmas material deco 1359736 pxhere.com water petal cup heart red color 852203 pxhere.com writing book snack fast food brand cash 959879 pxhere.com

 

VISSZAJELZÉS

 

Tiszafüred

Nagyon tetszett a lányoknak az ” igaz rád” játék, bár nem voltak teljesen képben a különféle hulladékok milyenségével, erről beszélnünk kellett. A kreatív házibuli már jobban ment. Egyre ügyesebbek a böngésző használatában. Saját ötleteik is voltak: papírbrikett és dekoráció készítés poharakból (hóember).
A mutogatós játéknál a lekvárfőzés kifogott rajtunk, de jól szórakoztunk.

 

Salgótarján

A környezetvédelem témakör még mindig a szívem csücske, hiszen őkoiskola lévén elég gyakran „tettekre sarkall” bennünket. A foglalkozás elején azonban még beszámoltak az otthoni puding készítés sikeréről! A szülők is örültek, hogy négyen is elkészítették a családnak….
Az „igaz rád” feladatnál ügyesen kiválogatták a szerepkártyákat, szinte nem is volt olyan, akinek segíteni kellett.
A házibuli utáni takarítás, hulladék csoportosítás is jól sikerült, sőt, az újrahasznosításra is nagyon jó ötleteket találtak (mikulás, csomagolás, pizzásdobozból fiókos szekrény, fémdobozból madáretető stb.).
A mutogatásnál mindhárom jelentkező sikeresen végezte a feladatát, így kitalálták a többiek. A néma mutogatás okozott csak némi kívánnivalót, mert még mindig nehezen megy a beszéd nélküliség…..
A „mit viszel haza…” körben az ötleteket vitték haza, amiket az újrahasznosítás közbeni keresésnél találtak.