24. foglalkozás: HOVA TARTUNK?

1. Nyitókör (10 perc)

Nagy körben: Hogy érzed most magad, hogy vagy itt, mi történt veled az elmúlt héten?

 

2.  Mozgasd meg! (5 perc)

A foglalkozásvezető feltartja egy A4-es papíron a mellékelt pálcikafigurát. A résztvevők szemben állnak, ugyanúgy, ahogy a figura. A foglalkozásvezető a papírt hajlítgatva tornáztatja a figurát, a résztvevők utánozzák (pl. jobb felső sarok a bal alsóhoz = jobb kéz a bal lábfejet érinti; papír megemelése = ugrás).

 

3. Ki vagy? Ki akarsz lenni? (12 perc)

Minden résztvevő megkapja a pálcikafigurát egy A4-es papíron. Három perce van, hogy filctollal, színes ceruzával, zsírkrétával kiegészítse úgy, hogy saját magát ábrázolja.

Gyors körben mindenki megmutatja a rajzát.

Azután a résztvevők ismét megkapják külön papíron a pálcikafigurát. Újabb három percet kapnak, hogy kiegészítsék, de azúttal azt ábrázolják, milyenek szeretnének lenni.

Ismét mindenki megmutatja a rajzát.

 

4. Képregény (22 perc)

Minden résztvevő megkap egy 4 képkockából álló keretet fekvő A3-as papírra printelve.

Először el kell döntenie, milyen alakban indul útra: a valós énjét vagy a vágyott énjét választja. A foglalkozásvezető minden képkockánál sorra megmondja, mit ábrázoljon. Egy képkocka megrajzolására három percet ad, amikor lejárt az idő, mondja a következő képkockához tartozó kérdést.

  1. képkocka: Rajzold le, hova tartasz!
  2. képkocka: Ki segít ebben?
  3. képkocka: Ki akadályoz?
  4. képkocka: Mi történik majd, ha odaérsz?

A résztvevők sorra megmutatják a rajzaikat, a saját tabletjével mindenki lefényképezi a képregényét.

5. Küldd el! (6 perc)

Mindenki ír egy rövid emailt a tabletjén, csatolja hozzá a fotót és elküldi az info [kukac] szitakoto.com címre.

6. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET

 

Screenshot 2021 01 07 at 17.33.44

 

VISSZAJELZÉS

 

Tiszafüred

A lányaim közül többen betegek lettek, akik ott voltak, azok is fáradtságra panaszkodtak. Én se voltam toppon, az őszi szünet óta minimum heti 5-6 órát helyettesítettem, de volt amikor többet is. A héten még megbízott intézményvezető is voltam, ez nagyon feszegette a korlátaimat.

A torna a foglalkozás elején kicsit feldobott bennünket. A színezéssel is elvoltak, nem voltam meggyőződve mindenkinél, hogy értette a feladatot. A második rajznál megjegyezték, hogy nem szeretnének másmilyenek lenni, ennek ellenére, kék, zöld hajú lányok születtek, mindenkié más lett, mint az első. A képregényt sokáig kellett magyarázni, nem értették az utasítást. Horgásztó, hegyek kerültek az első négyzetbe. Végül csak elkészült, de itt elakadtunk. Lefotózták, de mikor el kellett volna küldeni, egy kivétellel senki nem tudta a jelszavát, csak az email címét. Az a kérdés is elhangzott, hogy a saját email címéhez jó lesz-e az anyukája jelszava, mert azt tudja.

H-nak sikerült, írtunk egy közös emailt, csatolni akartuk a képet és lemerült a tablet, pedig előző nap töltöttem fel mindet.

Jobban elő kellett volna készülnöm. A szünetben mindenkinek csinálok egy email fiókot, és januárban újra nekifutunk a feladatnak.

Salgótarján
Az internet ördöge kicsit megtréfált bennünket, de megoldottuk!
A hova tartunk foglalkozáson a tornázó figura nagyon nagy sikert aratott. Sajnos, a képek készítésében lemaradtam, mert nekem is végezni kellett a feladatokat, amit az éppen ujjtörött lányom talált ki!
A babák öltöztetésénél ketten semmit, egy pedig csak egy dolgot szeretett volna magán változtatni ( a nyolcadikosok közül ketten, a hatodikból egy lány hiányzott).
Érdekesen alakultak a képregények: egyetlen rajzon jelent meg hátráltató személy (a mostohaapa), a többiek nem találtak.
A megvalósulás pedig a foglalkozás végén is szóba került, mint kívánság a jövőre nézve.
Jó hangulatban váltunk el és azzal a reménnyel, hogy a jövő héten talán még többen leszünk.