2. foglalkozás: Játékos matek

1. Nyitókör (10 perc) 

Nagy körben: Hogy érzed most magad, mi történt veled az elmúlt héten?

2. Kecske – farkas – káposzta (10 perc)

A résztvevők két csoportot alkotnak, mindenki kap egy szerepet. Mindkét csoportban legyen egy kecske, egy káposzta, egy farkas, egy pásztor. Ha nyolcnál többen vannak, legyen jegyzetelő és csónak szerep is. Ha nyolcnál kevesebben, a káposztát jelképezheti bármilyen tárgy.

A foglalkozásvezető elmeséli a feladványt:

Egy pásztornak át kell vinnie a folyón egy farkast, egy kecskét és egy káposztát. A csónak olyan kicsi, hogy csak a pásztor ülhet bele és mellette csak a farkas, vagy a kecske, vagy a káposzta fér el. Ha azonban a pásztor magára hagyja a farkast a kecskével, a farkas megeszi a kecskét. Ha a kecskét a káposztával hagyja, a kecske megeszi a káposztát. Hogyan kelhetnek át a folyón, hogy senkinek ne essen bántódása és minél kevesebbet kelljen evezni?

A csoportok eljátsszák, ahogy ide-oda mennek a csónakkal, közben gondolkodnak, hogy miként lehet a legkevesebb úttal megoldani a feladványt

(Megoldás: A legkevesebb átkeléssel akkor lehet átvinni, ha a pásztor átviszi a kecskét, azután visszatér, fogja a farkast, átviszi a túlpartra, otthagyja, majd visszahozza a kecskét az innenső partra. Itt hagyja a kecskét és átviszi a farkashoz a káposztát. Végül visszatér a kecskéért, és őt is átviszi a túlpartra.)

3. Elrontott recept (25 perc)

A résztvevők három csoportban dolgoznak. Minden csoport megkapja az 1. mellékletben található recepteket. 

3.1. Minden receptben van egy hiba. Találják meg és javítsák ki!

3.2. Válasszák ki az egyik receptet, készítsenek a 2. mellékletben található folyamatábrához hasonló képet!

3.3. A foglalkozásvezető egy tálcán összekészít hozzávalókat. Melyik recept hozzávalóit látják? Készítsék el az ételt! (A zárókör alatt majd elfogyaszthatják.)

4. Mateklabirintus (10 perc)

A résztvevők három csoportban dolgoznak. Készítsenek az üres ábrára a 3. mellékletben látható képhez hasonló feladványt! Tetszésük szerint meghatározhatják a szabályt. A csoportok oldják meg egymás feladványait!

5. Zárókör (5 perc)

            Evés közben: Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?         Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy ez egy matekóra volt.

1. melléklet

Screenshot 2021 03 16 at 18.50.57
2. foglalkozás: Játékos matek 6

2. melléklet

Screenshot 2021 03 16 at 18.51.36
3.melléklet

Labirintus: Juttasd el a sünit a gombához! A süni csak olyan mezőre léphet, aminek az összege 6. 
A helyes utat a piros számok jelölik.
Screenshot 2021 03 16 at 18.52.29
Kitölthető feladvány:

ures
2. foglalkozás: Játékos matek 7