872
post-template-default,single,single-post,postid-872,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

II. FELNŐTT–GYEREK KÖZÖS FOGLALKOZÁS

1. Nyitókör, trénerek bemutatkozása, mi várható (2 perc)

 

2. Nyakkendő (10 perc) (papírcsíkok, tollak, ruhacsipeszek)

Minden résztvevő egy hosszúkás papírcsíkot kap, amelyre három állítást kell írnia a saját hobbijai, szórakozási szokásai kapcsán. A három állításból kettő igaz, egy hamis. A papírcsíkot ezután ruhacsipesszel a ruhájuk elejére rögzítik, mint egy nyakkendőt. A résztvevők körbejárnak, bemutatkoznak egymásnak, elolvassák egymás nyakkendőit, és megpróbálják kitalálni, melyik a hamis állítás.
Nagykörben: Kiről mit tudtál meg? Min lepődtél meg?

 

3. World café (66 perc) (flipchart papírok, filctollak)

4-5 fős vegyes gyerek-felnőtt kiscsoportokban asztalok köré ülnek. Az asztalokon nagy papír, filctollak. A megadott kérdésről beszélgetnek, rajzolnak, jegyzetelnek (csak szavakat!) a papírokra.

3. 1. Kérdés: Mi volt a legvadabb/ legviccesebb dolog, ami veled vagy ismerősöddel történt szórakozás közben? (8 perc)

Asztalcsere.

3.2. Nézzétek meg, milyen rajzokat, szavakat találtok a papíron! Találjatok ki ezek alapján egy történetet, amiben valamiért furcsa lett a szórakozás! (8 perc)

3.3. Az egyes asztalok elmesélik a történetüket, közben a játékmester jegyzetel egy poszterre. (10 perc)

3.4. Jelenítsétek meg ezt a helyzetet szoborcsoportként! Minden résztvevő csupán egyetlen mondatot mondhat. (5 perc)

3.5. Az asztaltársaságok sorra bemutatják a szoborcsoportjukat, elhangzik az egy-egy mondatuk. A játékmester egy másik csoport résztvevőjének bevonásával improvizálva kiprovokál további drámai fordulatokat, amire a szobrok reagálnak valahogy. (10 perc)

Asztalcsere

3.6. A választott asztalhoz tartozó történet legkülönösebb szereplőjét kell megformázniuk a kapott agyagokból (gyurma, műanyag szemek, fonal, hurkapálca, műanyag flakon, papír, toll, ragasztó) (10 perc)
Nagy körben bemutatják a kis szobrokat.

3.7. Az elkészült figurát egy nagy papír közepére helyezzük, amire utat rajzolunk. A csoportok résztvevői megbeszélik, hogy a történet szereplője hogyan került abba a helyzetbe, amiről a vicces történet szól. Mi vezetett oda? Milyen volt a gyerekkora? Mi történhetett volna másképp? Vázoljunk fel a papírlapra oldalsó utakat (pl. Ha a szülei nem válnak el 8 éves korában…) És mi történik a szereplőnkkel az esemény után? Rajzoljunk/ írjunk itt is több lehetőséget! (15 perc)

 

4. Zárókör (10 perc)

Nagykörben: Hogy érezted magad? Mit viszel haza?