II. FELNŐTT–GYEREK KÖZÖS FOGLALKOZÁS

1. Nyitókör, trénerek bemutatkozása, mi várható (2 perc)

 

2. Nyakkendő (10 perc) (papírcsíkok, tollak, ruhacsipeszek)

Minden résztvevő egy hosszúkás papírcsíkot kap, amelyre három állítást kell írnia a saját hobbijai, szórakozási szokásai kapcsán. A három állításból kettő igaz, egy hamis. A papírcsíkot ezután ruhacsipesszel a ruhájuk elejére rögzítik, mint egy nyakkendőt. A résztvevők körbejárnak, bemutatkoznak egymásnak, elolvassák egymás nyakkendőit, és megpróbálják kitalálni, melyik a hamis állítás.
Nagykörben: Kiről mit tudtál meg? Min lepődtél meg?

 

3. World café (66 perc) (flipchart papírok, filctollak)

4-5 fős vegyes gyerek-felnőtt kiscsoportokban asztalok köré ülnek. Az asztalokon nagy papír, filctollak. A megadott kérdésről beszélgetnek, rajzolnak, jegyzetelnek (csak szavakat!) a papírokra.

3. 1. Kérdés: Mi volt a legvadabb/ legviccesebb dolog, ami veled vagy ismerősöddel történt szórakozás közben? (8 perc)

Asztalcsere.

3.2. Nézzétek meg, milyen rajzokat, szavakat találtok a papíron! Találjatok ki ezek alapján egy történetet, amiben valamiért furcsa lett a szórakozás! (8 perc)

3.3. Az egyes asztalok elmesélik a történetüket, közben a játékmester jegyzetel egy poszterre. (10 perc)

3.4. Jelenítsétek meg ezt a helyzetet szoborcsoportként! Minden résztvevő csupán egyetlen mondatot mondhat. (5 perc)

3.5. Az asztaltársaságok sorra bemutatják a szoborcsoportjukat, elhangzik az egy-egy mondatuk. A játékmester egy másik csoport résztvevőjének bevonásával improvizálva kiprovokál további drámai fordulatokat, amire a szobrok reagálnak valahogy. (10 perc)

Asztalcsere

3.6. A választott asztalhoz tartozó történet legkülönösebb szereplőjét kell megformázniuk a kapott agyagokból (gyurma, műanyag szemek, fonal, hurkapálca, műanyag flakon, papír, toll, ragasztó) (10 perc)
Nagy körben bemutatják a kis szobrokat.

3.7. Az elkészült figurát egy nagy papír közepére helyezzük, amire utat rajzolunk. A csoportok résztvevői megbeszélik, hogy a történet szereplője hogyan került abba a helyzetbe, amiről a vicces történet szól. Mi vezetett oda? Milyen volt a gyerekkora? Mi történhetett volna másképp? Vázoljunk fel a papírlapra oldalsó utakat (pl. Ha a szülei nem válnak el 8 éves korában…) És mi történik a szereplőnkkel az esemény után? Rajzoljunk/ írjunk itt is több lehetőséget! (15 perc)

 

4. Zárókör (10 perc)

Nagykörben: Hogy érezted magad? Mit viszel haza?