ISMERKEDŐ FOGLALKOZÁS

Ismerkedő foglalkozás (Ideális esetben 2 tréner, 2 tanár, 10 gyerek)

1. Rövid nyitó

2. Cseréljenek helyet azok… játék. Mindenki nagy körben ül, a foglalkozásvezető középre áll, és azt mondja: Cseréljenek helyet azok, akik… (pl. barna hajúak / szeretik a csokit / stb.) Akikre igaz az állítás, új helyet keresnek maguknak. A foglalkozásvezető is megpróbál leülni (célszerű olyan állítást mondani, ami a középen állóra is igaz), így más kerül középre, és más mondat hangzik el.

3. 2 perces bemutatkozó beszélgetés párokban, aztán egymás bemutatása nagykörben. Felnőttek is részt vesznek.

4. Kérdezz! A foglalkozásvezető lassan elindul valaki felé a nagykörben. Bármilyen kérdést bárki feltehet neki, amíg válaszol, meg kell állnia. A körben ülők igyekeznek minél több kérdést feltenni, hogy lassítsák a haladását. Ha odaért a kiszemelt emberhez, helyet cserélnek, és a másik indul el valaki felé.

5. Röviden beszélgetünk a projekt címéről (FUTURE MEMORY), a magyar fordításról (EMLÉKEZZ A JÖVŐDRE). Elmagyarázzuk, hogyan kapcsolódik össze emlék és jövő.

6. Két csapatot alakítunk ki (csak gyerekekből) úgy, hogy két kép darabjait kiosztjuk nekik, az azonos képhez tartozók megkeresik egymást, összerakják a képet. Az egyik kép a JÖVŐt, a másik az EMLÉKet jelképezi.

7. A csapattagok szerepkártyákat húznak, minden csapatban lesz egy IDŐMÉRŐ (ő felel az időért), VÁLLVEREGETŐ (biztatja és dicséri a többieket), TERVEZŐ (kidolgozza az alapkoncepciót), ESZKÖZFELELŐS (gondoskodik a kellékekről), KOZMETIKUS (ügyel, hogy minél szebb legyen az eredmény). Átbeszéljük, hogy kinek mi a feladata.

8. A csapatoknak megadott idő alatt egy-egy szobrot kell alkotnia. Megmutatjuk nekik, hogy milyen anyagok állnak rendelkezésre, csak azokat használhatják. Először csak fejben megtervezik (2 perc), aztán az eszközfelelősök megállapodnak, hogy ki mit kap meg (1 perc), de munka közben csereberélhetnek. Létrehozzák az alkotásokat. Közösen megcsodáljuk.

9. Zárókör. Mit viszel haza?