2. foglalkozásterv: KÖZÖSSÉG

1. Nyitókör (10–15 perc)

Az első foglalkozás során kipróbált labdás játékot gördülékenyebbé tehetjük, ha egy pohárban spatulára ragasztott rövid kérdéseket is készenlétben tartunk. Ha valakinek nehezére esik új kérdést feltenni, onnan húzhat segítséget. Kérdéseket lásd a mellékletben.

 

2. KÖZÖS (15 perc)

A foglalkozásvezető felolvassa Németh Bálint: Van bennünk valami című versét (2013/24)
Lehetőség szerint mindenkinél van példány a 24-es Szitakötőből, és némán együtt olvassák a foglalkozásvezetővel.

Mi a közös bennünk?

A gyerekeket két csoportba osztjuk, a két csoport belső és külső kört formál a székeivel és szembe fordulnak egymással. Minden páros két percig beszélgethet, meg kell találniuk, hogy mi közös bennük. Két perc után jelzünk, és a belső körben ülőknek egy székkel odébb kell ülniük, így más párok alakulnak ki. A játék elején zárjuk ki az iskolához és a lakhelyhez kötődő dolgokat (tehát nem mondhatják, hogy ugyanabba az osztályba járnak, ugyanaz a tanítójuk, ugyanazon a településen élnek stb). Miután körbeért a kör, megkérdezzük, ki mire emlékszik, min lepődött meg, milyen új információt szerzett a társairól.

 

3. Egyedül vagy együtt? (10 perc)

A táblára vagy egy nagy csomagolópapírra két oszlopban felírjuk, hogy „EGYEDÜL” és „EGYÜTT”. Gyűjtsünk a két oszlopba olyan dolgokat, tevékenységeket, amelyeket egyedül, és olyanokat, amelyeket együtt jobb csinálni! Kezdeményezzünk spontán beszélgetést, amiben a gyerekek elmesélhetik, kivel, hol, milyen körülmények között érzik jól magukat. Térjünk ki arra is, hogy bizonyos tevékenységeket jobb egyedül csinálni, de milyen veszélye van, ha túl sokat marad egyedül az ember.

 

4. Zűrös ház (15 perc) (csomagolópapr, filctollak)

Nagy csomagolópapírra rajzoljunk sematikus házat, középen osszuk két részre. Tegyük a földre vagy a falra. A ház egyik oldalán a nagycsaláddal, közvetlen környezetükben élő emberekkel (családtagok, szomszédok, gyakori látogatók) kapcsolatos örömök, jó dolgok vannak, a másik oldalán mindaz, ami problémát, gondot jelent, amit a gyerekek szeretnének megváltoztatni. A gyerekek színes filctollakkal a ház mindkét felére írhatnak, rajzolhatnak, közben közösen beszélgetnek a leírtakról. Azokat a problémákat, amelyek többeknél is konfliktusforrásként jelennek meg, kiemeljük. Megvitatjuk, hogyan lehetne ezeken segíteni.

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

MELLÉKLET
(kérdések a kezdőkörhöz)

1. Ha jönnének a zombik, kiket választanál, hogy a harcostársaid legyenek?
2. Melyik emojit használod leggyakrabban?
3. Kiskorodban hogyan hívtad a kedvenc plüssállatodat?
4. Ha filmet csinálnának az életedből, melyik híres színész játszana téged?
5. Ha világhírű lennél, miről lennél híres?
6. Ha karaokiznod kellene, melyik számot választanád?
7. Melyik ételt utáltad kiskorodban? Most is utálod?
8. Ha marslakók magukkal akarnának vinni, velük mennél?
9. Mi a legjobb dolog, amit ebben az évben kaptál?
10. Szerinted mi a világon a legjobb munka?
11. Ha sok pénzed lenne és nem kellene dolgoznod, mivel töltenéd az idődet?
12. Ki a kedvenc rajzfilmhősöd?
13. Ha körbevitorláznád a Földet, milyen nevet adnál a hajódnak?
14. Ha olimpiai sportoló lennél, melyik sportágban vetélkednél?
15. Ha lenne szupererőd, mi lenne az?
16. Ha bárhová elutazhatnál a világon, hova mennél?
17. Ha időutazó lehetnél, melyik híres embert látogatnád meg a múltban?
18. Mit szeretnél jobban: repülni vagy teleportálni?
19. Ha kutya lennél, milyen fajta volnál?
20. Mi az, amit nem tudunk rólad?
21. Mi a legfurcsább étel, amit valaha ettél?
22. Ha évszak lennél, melyik évszak?
23. Ha gyümölcs vagy zöldség lennél, melyik szeretnél lenni?
24. Ha bármelyik híres emberrel elmehetnél vacsorázni, kit választanál?
25. Ha helyet cserélhetnél bárkivel, ki lenne az?

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

A nyitókörnél még mindig nehézkesen indult, de a kérdéseket a „segédkérdésekkel” kiegészítve gördülékenyen ment. A közös versnél jókat derültek a vers végén, és elmagyarázták mire is gondoltak. A barátok fontosságát már itt kiemelték. A párban való megbeszélésnél kicsit több időt kértek, így három percben beszélhették meg. Meglepődtek, hogy több területen is vannak közös „élményeik”: továbbtanulás, zenei érdeklődés, ugyanannyi testvérük van, ugyanoda szeretnének elmenni nyaralni, ugyanazt szeretik enni, mindketten csokitortát kértek szülinapjukra. Az egyedül és közösen feladatnál ez tovább fokozódott. Elmondták, hogy jó egyedül lenni, de veszélyes is lehet, ha nincs kivel megbeszélned a problémáidat, és az is, ha elmész otthonról, ha mérges vagy. Megoldási javaslatként a lányok a fiú barátot is említették, aki nem csak meghallgat, de rövidre is zárja a „lelkizést”. A zűrös háznál megkérdezték, akinek nincs ilyen problémája, képzelje el, milyen lehet? Ezen a vonalon indult el a gondolkodás, de a végén sok személyes érintettségű kifejezés is felkerült. Itt nyílt alkalom arra, hogy a napi problémákat meg tudják beszélni. A zárókörben ismét a felszabadultságot, a sok élményt, a többiek és saját maguk megismerését és az aktív odafigyelést említették a tanulók.

 

Tiszafüred

A nyitókör beszélgetése meglepően jól sikerült. Nem érte váratlanul a lányokat a kérdés, hogy mi történt veled? Nyitottak, beszédesek voltak. A kérdező körben használtuk a spatulákat, de kérésükre előbb mindig az válaszolt, aki kihúzta, utána a mellette lévő. Nagyon tetszettek nekik a kérdések. A vers felolvasása után megint spontán megnyilatkozások voltak. Viccesnek tartották és gyerekesnek a vers szereplőjének a kérdését. Nem értették, hogy mit nem lehet azon érteni, hogy közös. Elmondásuk alapján ők kicsiként is értették ezt. A Mi a közös bennünk? – feladatnál, amikor körbeért a kör és megbeszéltük a tapasztalatokat, B kezdeményezésére kicsit tovább is vittük. Ő tűnik a legsokszínűbb egyéniségnek. Több dolgot fölvetett, pl.: ki szereti a sportot?, csupa olyan dolgot, ami addig nem hangzott el. Meglepő módon így nagyon sok közös dolgot tudtunk összegyűjteni. Egyedül vagy együtt? – Az írással kevesebbet foglalkoztak, csak kevés dolog került a lapra. Viszont ennél a feladatnál megint sok dolgot elmeséltek magukról. Inkább beszélgetős volt a feladat. A veszélyekkel tisztában vannak, de ennek ellenére, szeretik csinálni. Zűrös ház – Itt már több dolgot írtak. Többnyire előnyök, jó dolgok jutottak az eszükbe. Néhányan olyan dolgokat tartottak problémának, ami másoknak előny volt. Így került fel mind a két oldalra a buli, a hangzavar. A legnagyobb problémának a figyelem hiányát tartották. Megoldást erre nem igazán találtak. Az ötleteket mindig volt, aki elvetette. A legjobb a nyitottság, a beszélgetés volt ezen a délutánon.