5. foglalkozás: MOTIVÁCIÓK

1. Nyitókör (10–15 perc)

2. Somfai Anna: Időbank című versét együtt elolvassuk (10 perc)

2.1. Körkérdés: Ha kölcsönkérhetnél időt, mennyit, mire és miért kérnél?

3. Befektetés az Időbankba (30’)
Minden gyerek kap 10 db zsetont, amin különféle tevékenységek szerepelnek:
(főzés, tánc, idegen nyelv tanulás, kirándulás, olvasás, filmnézés, kertészkedés, segítségnyújtás másoknak, beszélgetés, sportolás)

3.1. Válaszd ki a zsetonok közül, amelyikkel szívesen töltöd az idődet!

3.2. Kapsz 3 db üres zsetont. Ezekre írj olyan tevékenységet, ami kimaradt, de szívesen töltesz időt vele!

3.3. Nézd meg még egyszer a kapott tíz zsetont! A már meglévő zsetonjaidhoz válogass olyanokat, amelyeket nem szívesen csinálsz, de mégis szükségesnek érzed!

3.4. Az Időbank 100 órát adott neked hitelbe. Döntsd el, hogy a kiválasztott tevékenységek közül melyikre hány órát szánnál a százból! A számot írd a zsetonodra!

3.5. Egy A3-as táblán (mellékelve) láhatjuk, hogy az Időbankban milyen kötvényekre lehet befektetni. (Lelki Egészség, Testi Egészség, Pénz, Család)
Mindenki elhelyezi a zsetonjait a megfelelő sorban, ahová a tevékenység tartozik. Közben megbeszéljük, hogy mire mennyi időt érdemes szánnunk, hogy harmonikus legyen a jövőnk.

4. Zárókör (5 perc)

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

Motivációk volt a mai foglalkozás címe, és ez fedte is a délutáni együttlétünket. A lányok az élménybeszámoló után, melyben az “új” családjuk, a lehetetlennek tűnő varázsszőnyeg fordításon túl a szülők reakcióját is elmondva beszéltek a múlt heti foglalkozásról. Még egyszer köszönjük!
A kezdőkört ezzel nyitottuk, majd a kérdések főként az otthoni elfoglaltságaikra vonatkoztak (mit csináltál a hétvégén, megtanultad-e a verset a prózamondó versenyre, szülinapod volt, hogyan ünnepeltétek?) A felém intézett kérdés pedig az volt, hogy mi az, amivel ma foglalkozni fogunk.
Ezért is írtam, hogy a cím, a téma, a mai foglalkozáson szinte az ő szájukból hangzott el.
Érdekesnek találták Somfai Anna versét. A megbeszéléskor még arra is visszautaltak, hogy az előzőekben volt egy kép, melyen megjelent az idő….
A korongok igencsak felkeltették az érdeklődésüket. A három legkedveltebb tevékenység kiválasztása szinte percek alatt megtörtént és a másik három kedvelt tevékenység felírása (pl. telefonozás, játék a számítógéppel, a rokonok meglátogatása, a festés, barkácsolás, ping-pong edzés, színjátszás, énekkar-éneklés) is hamar rákerült az üres korongokra. A telefonozás és az éneklés 3-3 lánynál is megjelent. A több időt a nem kedvelt, de megcsinálom tevékenység kiválasztása okozta. A leggyakrabban az idegen nyelv tanulását ill. a főzést választották.
A legtöbb időt a 100 óra beosztása jelentette a számukra. A gondolkodás vége felé már az is eszükbe jutott, hogy nem teljes órát is szeretnének felhasználni. (főleg a nem kedvelt tevékenységeknél). Az idősebb lányok sokkal több időt szántak a szórakozásra, a saját magukra fordított időre. A befektetéseknél pedig a fiatalabbak a testi egészségükre, a hetedikesek pedig a pénzre rakták inkább a korongjaikat. Az egyik lány fogalmazta meg, hogy neki, mivel kicsit molettebb, még a főzés is inkább a testi egészséghez tartozik, mint a családhoz.
A zárókörben azt is említették, hogy könnyű, de ugyanakkor elgondolkodtató feladatot oldottak meg úgy, hogy szinte elrepült az idő.
Azt hiszem, sikerült az időbeosztásukat is alakítani a mai feladattal.

Tiszafüred

Fáradtak voltak a lányok, ennek ellenére sokat beszélgettünk. A foglalkozás során folyamatosan hangosan gondolkodtak, kicsit irányítva egymás döntéseit.
A kirándulás volt a legnépszerűbb, míg az olvasást és az idegen nyelv tanulását senki nem választotta.
A szabadon felhasználható zsetonokra olyanok kerültek, mint zenehallgatás, éneklés, alvás, evés „fészbokozás”(nagyon tetszett az írásmód). Ennél a résznél úgy éreztem, hogy okos dolgokat mondanak, vagy, mert tudják, mit akarunk hallani, vagy, mert tudják, mit kellene tenniük. De igazán nem így éreznek, viselkednek.
A következő körnél, többen is voltak, akik minden zsetont kiválasztottak, mert mindet fontosnak tartották.
Az utolsó feladatnál a Pénz, mint kötvény nem volt fontos a számukra, ide senki nem fektetett be, sokkal fontosabbnak tartották az egészséget és a családot. Azt megállapították, hogy kell pénz is a harmonikus jövőhöz, de nem az a lényeg.
Nagyon jót beszélgettünk, ez volt a legjobb a foglalkozáson.