3. foglalkozásterv: PÁRVÁLASZTÁS

1. Nyitókör (10–15 perc)

A szokásos nyitás nagy körben.

Újabb segítő kérdések:

Mi van a kedvenc szendvicseden?
Mit szeretnél, halálod után miről legyél híres?
Ha könyvet írnának rólad, mi lenne a címe?
Mit ábrázol a mobiltelefonod háttérképe?
Ha bármilyen bűnt büntetlenül elkövethetnél, mi lenne az?
Ha más nevet választhatnál magadnak, mi lenne az?
Ha varázsütésre bármilyen nyelven folyékonyan tudnál beszélni, melyiket választanád?
Az óceán mélyén vagy a Holdon élnél szívesebben?
Mire vágysz jobban: hogy 1000 km/óra sebességgel tudj futni, vagy hogy 10 km/óra sebességgel tudj repülni?

 

2. Petőfi-idézet (5 perc)

„Hazugság, amit tartanak közönségesen, hogy a házasságban megszűnik a szerelem. Én most is oly forrón, oly lángolón szeretem feleségemet, mint hajdanában nőtelen koromban, pedig már egy hét mulva két hete lesz, hogy megházasodtam.”
(Petőfi Sándor)

A gyerekek megkapják az idézetet külön papírcetliken, közösen megbeszéljük, miért vicces, illetve mit gondolnak arról, hogy idővel megszűnik-e a házasságban a szerelem.

 

3. Képek (25 perc)

A csatolt képeket színesben printelve letesszük egy asztalra. Mindenki választ egyet.

Körkérdés: Miért ezt a képet választottad, mit jelent számodra?

Közösen szétválogatjuk a képeket két csoportba: melyik helyzetben szeretnél lenni, melyikben nem?

Beszélgetés: Milyen párkapcsolatot szeretnél magadnak? Milyen értékeket tartasz fontosnak egy párkapcsolatban?

Kulcsszavak/kifejezések a képek értelmezéséhez (csak tanári használatra):
játék, közös érdeklődés, közös értékek, humor, kaland, különböző háttér, gyöngédség, gondoskodás, együtt töltött idő minősége, eltávolodás, közös tervek/álmok? együttélés, nemi szerepek/sztereotípiák, szenvedély, kapcsolaton belüli szabadság, hűség, látszat, elvárások, kommunikáció, családon belüli erőszak

 

4. Párjáték (10 perc)

A gyerekek párokba állnak, választanak egyet a pozitív csoportba rakott képek közül, és ahhoz kapcsolódóan bemutatnak egy minijelenetet vagy egy szobrot. A szobornak adjanak címet. Közösen megtekintjük a párok munkáit.

 

5. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

VISSZAJELZÉSEK

Tiszafüred

A kezdő körben nagyon nehezen indult a beszélgetés. A Petőfi idézet viszont jó gondolatokat ébresztett a lányok egy részében. A képválasztás nagyon gyorsan sikerült néhány lánynál. Ők ötletesen, ügyesen indokoltak is. Néhányan viszont képtelenek voltak választani. Sem úgy, hogy választhattak olyat, amit már valaki kiválasztott, sem úgy, hogy ajánlottak neki. A beszélgetésbe is csak a lányok fele kapcsolódott be. Ennél a foglalkozásnál éreztem először azt, hogy jó, hogy itt vannak ezek a lányok. Némelyiknek nemcsak szókincs, de gondolata sincs ezekhez a témákhoz. A foglalkozáson viszont hall olyan dolgokat, amit egyébként nem, hála a beszédesebb, esetleg értelmesebb lányoknak. Meg az ötletes feladatoknak. Az utolsó feladattól ódzkodtak, hiszen lányoknak kellett szerelmespárt alkotni, ennek ellenére ötletes megoldások születtek. A szóvivők sérelmezték, hogy néhányan nem nagyon szólalnak meg. Ennek ellenére szerintük is jó hangulatú délután volt.


Salgótarján

Az idézetnél nem árultam el, hogy kié is, azonban többen is mondták, hogy Petőfire nagyon jellemző az ilyesfajta viccelődés. A feladatok során a lányok nagyon őszintén elmondták a gondolataikat mind a szerelemről, mind a párválasztásról. Az ötödikesek közül ketten emlékeztek rá, hogy voltak-e szerelmesek, a hatodik és hetedikesek már bátrabban nyilatkoztak és vállalták. Már ekkor megjegyezték, hogy fontos az egyenrangúság, az egymás meghallgatása, a közös beszélgetések és döntések meghozatala. A képek szétválogatásánál indokként hozták fel, hegy ahol nem néznek egymásra, nincs szemkontaktus, az nem lehet pozitív, az álarc (bohócoknál) pedig elfedi a valódi énjüket. Az óramutató párjánál pedig az is említésre került, hogy azért minden kapcsolatban szükség lehet saját időre ( vásárlás, mozizás, cukrászdázás a barátnővel) de azért került a nem akarok oldalra a kép, mert hátat fordítottak egymásnak. A “mit viszel haza” kérdéskörnél az egymásra odafigyelés, a közös megbeszélés, a vitatkozás lehetősége is kimondásra került a jókedv, a vidámság mellett.