PROJEKTISMERTETŐ 2019–2020

A Liget Műhely Alapítvány projektje a Nyitott Társadalom Alapítványok támogatásával, a Pressley Ridge Magyarország és az International Parents’ Alliance szakembereinek segítségével zajlik.

Agyunk szinte ugyanazokat a területeket használja, amikor emlékezünk és amikor a jövőnket képzeljük el. Bármilyen problémával találjuk szembe magunkat, az emlékeinkre, tapasztalatainkra, illetve a szüleink, nagyszüleink gyakorlatára alapozzuk a megoldást, és ezek alapján tervezzük meg a jövőnket is.

A hátrányos helyzetű gyerekeknél, és különösen a roma lányoknál azonban ezek a korábbi tapasztalatok és emlékek gyakran az ördögi kört erősítik, például a korai szülést, iskolaelhagyást.

Az agykutatók azonban azt is bebizonyították, hogy ha valaki többször hall másféle megoldásokról, tervekről strukturáltan, interaktív módszerek segítségével, ezek ugyanúgy beépülnek az agyába, mintha saját emlékei lennének. A projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű roma lányok új jövőbeli emlékeket szerezzenek, amelyekre később alapozhatnak.

A projekt második évében fokozott figyelmet fordítunk a lányok környezetében élő felnőttek (szülők, tanárok, szociális munkások stb) képzésére. A Pressley Ridge Magyarország és az International Parents’ Alliance szakembereivel olyan interaktív foglalkozás-sorozatot dolgozunk ki, amelyen a trauma hatására hívjuk fel a figyelmet.

A projekt egy salgótarjáni és egy tiszafüredi általános iskolában, 12–12 fő 11–14 éves roma lány bevonásával zajlik.