4. foglalkozásterv: SAJÁT CSALÁD

1. Nyitókör (10–15 perc)

Újabb kérdések:

Ha egy gyönyörű erdőben üldögélhetnél egy padon, ki mellett szeretnél ülni?
Ha egy tündér halhatatlanná tenne, hány éves szeretnél örökké lenni?
Ha édesség lennél, milyen fajta?
Mi az a tárgy, amid még nincs, de a legjobban vágysz rá?
Mi volt a legrosszabb ajándék, amit valaha kaptál?
Mi szeretnél inkább lenni: nagyon szőrös vagy kopasz?
Hova mennél inkább: az őserdőbe vagy a sarkvidékre?
Melyik házimunkát utálod leginkább?
Mit választanál: egymilliárd forintot vagy az igaz szerelmet?
Ha egy évig egy lakatlan szigeten kellene élned, kivel szeretnél lenni?

 

2. Barkochba (5 perc)

Inczédy Tamás: Barkochba című írását közösen elolvassuk, értelmezzük.

 

3. Képzelt állat (A4-es fehér lapok, színes ceruzák, filctollak) (30 perc)

Tanári instrukció:
Rajzolj egy olyan állatot, ami még soha nem létezett a Földön.

3.1. Rajz egyéni elkészítése. (8 perc)
Bíztassuk a gyerekeket, hogy minél több színt használjanak, legyen minél részletesebb a rajz.

3.2. Az alábbi kérdésekre a rövid válaszokat írd le egy másik lapra: (6 perc)
3.2.1. Hogyan hívnád a képzelt állatodat?
3.2.2. Hol él? Földön, földben, vízben, levegőben, máshol?
3.2.3. Mivel táplálkozik?
3.2.4. Hogyan mozog?
3.2.5. Beszél-e? Ha igen, hogyan?
3.2.6. Hogyan lesznek utódai?

ZENE szól (3.3–3.4), például ez

3.3. Képzeletben bújj az állatod bőrébe, kezdj el úgy mozogni, ahogy ő! A kitalált mozgással járkálj ide-oda a térben! (2 perc)

3.4. Járkálás közben üdvözöld a többi állatot! (2 perc)

3.5. Adott hangjelzésre (pl. taps) állj meg, akivel legközelebb vagy, alkossatok párt, mutassátok be egymásnak az állatotokat (segítségként használhatóak a 3.2.-ben adott válaszok) (6 perc)

3.6. Nagykörben megbeszéljük: Ha az állatodnak van családja, hol pihennek együtt a családtagok? Mit csinálnak a szabadidejükben? (6 perc)

4. Zárókör (5 perc)

Mit viszel haza a mai foglalkozásról? Mi volt a legjobb/ legnehezebb?

 

 

VISSZAJELZÉSEK

Salgótarján

A beszélgetőkörhöz kapott kérdések sokat segítettek a légkör kellemesebbé tételében. A lányok az általuk feltettekre is válaszolni szerettek volna, különösen a pénz-szerelem foglalkoztatta őket. Az elképzelt állat rajzolásával már több nehézségük akadt. A vers megbeszélésének ellenére a feladat elmondása után riadt szemekkel néztek rám. Meg is jegyezték, hogy inkább jellemzik, mint lerajzolják. Ennek ellenére fantáziadús rajzok készültek, de egy kivételével elég kis méretben. A megjelenítése, ismerkedése a többiekkel már jó hangulatban történt. Itt csak a repülés és a vízben történő mozgás nehezítette a dolgukat.

A zárókör előtt több lány is megjegyezte, hogy a zene nagyon meglepő volt számukra, ismeretlen volt és borzongató, de ugyanakkor figyelemfelhívó és ötletet adó (mozgásformákon is változtattak menet közben). A nagykörben való megbeszéléskor egyetlen lány mondta, hogy nincs családja az ő állatának, de szeretné, ha valóban létezne ilyen. A zárókörben mindenki megfogalmazta, hogy a rajzkészítés volt a legnehezebb a számára. A legjobb, legkedvesebb pedig továbbra is a felszabadultság, a jókedv.
Tiszafüred
Jó hangulatban zajlott le a foglalkozás. Érdekes, meglepő kérdések hangzottak el. Egy-egy kérdésre többen is válaszoltak, sok új információt tudtunk meg egymásról. A rajz egyeseket kicsit megijesztett, de párokba rendeződtek az asztaloknál és egymásnak ötleteket adva kreatív megoldások születtek. Nagyon élvezték a mozgásos feladatot, jókat nevettek egymás színészi képességén. Jó volt látni milyen érdeklődéssel hallgatják egymás beszámolóit az állatokról.

A zárókörben dicsérték egymás munkáit, kiemelték az erősségeket.  Elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat ezen a délutánon. Míg előző alkalommal szóvá tették, hogy nem mindenki mondja el a véleményét, most épp azt emelték ki, hogy mindenki részt vett a munkában. Nagyon tetszett, hogy a visszahúzódó, csendesebb lányok is nevettek, beszéltek, oldottabbak voltak.